Vogelgriep Biddinghuizen mogelijk verspreid via meeuwen

Op het biologische leghennenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen waar vorige week vogelgriep is vastgesteld, gaat het om een nieuwe variant van het H5N1-virus. Dat blijkt uit genetische analyse van het virus door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), onderdeel van Wageningen University & Research.

Vogelgriep+Biddinghuizen+mogelijk+verspreid+via+meeuwen
© Niels de Vries

Het gaat om het BB-genotype, een variant die nu circuleert onder kokmeeuwen in Nederland en Europa. Volgens Nancy Beerens, hoofd van het nationaal referentielaboratorium Aviaire influenza bij WBVR, veroorzaakt dit type grote sterfte bij deze vogels.

WBVR nam het virus onder de loep en toonde aan dat het opnieuw een hoogpathogeen H5N1-virus betreft, maar dat om een nieuwe variant gaat. 'Het virus in Biddinghuizen heeft een andere genetische samenstelling dan het virus dat eerder in het jaar op pluimveebedrijven werd aangetoond', zegt Beerens.


Drie stukjes genoom

Het specifieke HPAI H5N1-virus genotype BB bevat drie stukje genoom die afkomstig zijn van meeuwenvirussen. De PA-, NP- en NS-segmenten zijn afkomstig van een H13-vogelgriepvirus. Beerens: 'De besmetting van het legbedrijf in Biddinghuizen laat zien dat deze variant van het vogelgriepvirus niet alleen meeuwen, maar ook pluimvee kan infecteren.'

Eerder werd in Italië experimenteel al aangetoond dat de meeuwenvariant van het vogelgriepvirus ook leidde tot infecties bij pluimvee.


Ophokplicht opgeheven

Op 24 juli werd in Biddinghuizen een uitbraak met hoogpathogene aviaire influenza vastgesteld. Dit is de eerste uitbraak sinds februari van dit jaar en de eerste nadat de ophokplicht door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd opgeheven.


De ophokplicht is in de meeste regio's in Nederland opgeheven. Het risico op een besmetting met het vogelgriepvirus wordt door het deskundigenoverleg nog altijd als laag tot matig beoordeeld. Voor een goede preventie en bestrijding van het vogelgriepvirus blijven de bioveiligheidsmaatregelen op pluimveebedrijven van groot belang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer