Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Graantransport naar Litouwen is hopeloos'

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga reist samen met de voorzitter van de Oekraïense landbouworganisatie naar Litouwen. Daar ontmoeten ze boeren en politici om de problemen met de graanexport vanuit Oekraïne te bespreken. De haven van de Litouwse stad Klaipeda lijkt de ideale oplossing te zijn, maar het Russische spoor ligt dwars.

Huizinga moet via Moldavië en Polen reizen om uiteindelijk in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, te komen. Tijdens het overleg met de minister van Landbouw en vertegenwoordigers van landbouworganisaties blijkt dat Litouwse boeren absoluut bereid zijn om mee te werken aan een graancorridor vanuit Oekraïne. Maar ze zijn ook bang dat het graan op de Litouwse markt komt met alle nadelige gevolgen voor hun eigen graan.

Na de gesprekken krijgt de delegatie uit Oekraïne een rondleiding door de haven van Klaipeda aan de Oostzee. Het is de belangrijkste havenstad van Litouwen en het verwerkte vóór de oorlog jaarlijks zo'n 15 miljoen ton kali-kunstmest uit Wit-Rusland, het huidige Belarus. Door de internationale sancties is deze handel stil komen te liggen en zoeken ze naar alternatieven.


Meer capaciteit

De infrastructuur van de haven zou goed gebruikt kunnen worden voor graan uit Oekraïne. De haven van Klaipeda verwerkt nu zo'n 6 miljoen ton graan per jaar, maar door het wegvallen van de kunstmest er is capaciteit voor zeker 15 miljoen ton graan.

Vorig jaar heeft Oekraïne met veel moeite zo'n 30 miljoen ton graan kunnen exporteren via de graancorridor. Als de helft daarvan nu via Litouwen zou kunnen worden vervoerd, dan zou dat een mooie oplossing zijn.

De grootste uitdaging hierbij zijn de verschillende spoorbreedtes. Een trein met graan zou in Oekraïne en Litouwen op oud Russisch breedspoor rijden, maar het gedeelte door Polen weer op Europees smalspoor. Dit betekent extra overlaadactiviteiten en dus hogere kosten. Huizinga vat zijn bevindingen kort samen: 'De haven van Klaipeda is ideaal, maar het transport hiernaartoe is hopeloos.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer