Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Wij maken dagelijks bijna 50 kuub beton'

Op de boerderij van Kees Huizinga wordt dagelijks niet alleen melk en graan geproduceerd, maar ook beton. De Nederlandse boer in Oekraïne heeft al een grote opslag voor vaste mest gebouwd en zijn werknemers zijn nu bezig met een sleufsilo en het verharden van de wegen rondom de boerderij.

Huizinga zocht een oplossing voor de vele losse mesthopen naast de stallen en bij zijn percelen. Dus besloot hij met onder meer oude betonnen platen van een voormalige Sovjet-schuur en zijn eigen betonmixer een betonnen opslag te bouwen van bijna 0,5 hectare groot. Dit geeft hem de ruimte om alle vaste mest op een nette en werkzame manier te bewaren. Ook kan hij zo experimenteren met compost maken.

Op een oud luzerneperceel brengt Huizinga nog wat drijfmest op, voordat hij deze gaat bewerken. Er staan indrukwekkende hoogspanningsmasten op het land waar hij op rijdt. 'Ik denk dat er zo'n 750.000 volt op die leidingen staat. Als je eronderdoor rijdt, hoor je het echt knetteren. Ik heb eigenlijk geen idee waar deze stroom wordt opgewekt. Maar ik kan me niet voorstellen dat het afkomstig is van een kerncentrale die in Russische handen is. Want die zou waarschijnlijk zijn afgesloten van het Oekraïense netwerk.'


Nostalgie

Tijdens zijn controleronde langs de percelen ziet Huizinga nog een aantal oude Sovjet-trekkers en -werktuigen op het land. 'Zo'n K700 is echt nostalgie, die heb ik allang niet meer gezien.' Zijn eigen trekkers moet hij nu volop inzetten, want hij moet nog 1.600 pakken stro persen.

'In juli is 175 millimeter regen gevallen, dus er moet regelmatig veel stro worden geschud. We moeten elk moment pakken als er een trekker vrij is. Dan zie je soms een dikke John Deere met een klein harkje erachter', zegt Huizinga.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer