Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Lage graanprijs moeten we maar voor lief nemen'

De oogst van de tarwe is in volle gang in Centraal-Oekraïne. De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga zet al zijn combines in om het graan van het land te krijgen. De opbrengst lijkt goed te zijn, maar de lage graanprijs frustreert hem enorm. Toch weet Huizinga zijn situatie in perspectief te zien.

De heftige regen- en hagelbuien hebben ervoor gezorgd dat veel tarwe is platgeslagen. Dit bemoeilijkt de oogst. Daarnaast heeft Huizinga zijn Claas-combine voorzien van John Deere-navigatie en die valt zo nu en dan weg. Van het perceel waar hij in deze aflevering oogst, is de opbrengst niet bijzonder hoog. Maar over het algemeen is de Nederlandse boer tevreden. 'De wintergerst leverde al een recordopbrengst op en ik denk dat de tarwe ook die kant op gaat.'

Huizinga laat een van zijn opslagschuren zien waar tussen de 6.000 en 7.000 ton tarwe kan worden opgeslagen. Door het klappen van een nieuwe graandeal tussen Oekraïne en Rusland en de aanvallen op de graanhavens zijn de prijzen voor gerst en tarwe laag.

Volgens Huizinga zijn de prijzen zelfs te laag om deze gewassen te produceren. 'Wij krijgen gemiddeld zo'n 50 dollar minder per ton dan normaal. Dat geldt voor onze 10.000 ton gerst, de 20.000 ton tarwe en de 5.000 ton koolzaad. Dus reken maar uit hoeveel inkomsten wij mislopen. Maar ik denk dat wij, en ook heel Europa, blij moeten zijn met het Oekraïense leger dat er alles aan doet om de Russen te verslaan. Dan neem ik die lage graanprijs maar op de koop toe.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer