Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Die 700 ton gerst ligt zwaar op mijn maag'

Een van de dieptepunten voor de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga deze week was de Russische droneaanval op de Oekraïense havenstad Izmail. Hierbij zijn diverse haveninstallaties voor de opslag en het transport van graan zwaar beschadigd.

Het directe gevolg is dat Huizinga 700 ton gerst deze week niet kan aanvoeren. Hij voorziet donkere tijden voor de graanexport vanuit Oekraïne, met alle gevolgen van dien voor de wereldmarkt.

In juli was er al een Russische aanval op een haventerminal in Izmail. Met een tweede aanval deze week wordt duidelijk dat de Russen er alles aan doen om de export van graan uit Oekraïne te dwarsbomen. Door de droneaanval zijn haveninstallaties en essentiële infrastructuur zwaar beschadigd waardoor de aanvoer en overslag van graan stilliggen.


De Nederlandse boer in Oekraïne had net een contract afgesloten voor 700 ton gerst, maar dat is afgezegd. Nu moet hij maar zien af hij deze partij nog kan afzetten. 'Per vrachtwagen naar Polen of Roemenië gerst vervoeren is te duur, ook omdat de prijs per ton Oekraïens graan al laag ligt', legt hij uit.


Luzerne

In Centraal-Oekraïne staat de tarweoogst voor de deur. Huizinga is mooi op tijd klaar met een nieuwe snede luzerne binnenhalen. Hiervan heeft hij zo'n 400 hectare staan. Dit eiwitrijke gewas levert prima ruwvoer op voor zijn koeien.

De laatste opbrengst van een relatief oud perceel is gering. Dus heeft de ondernemer al het plan opgevat om na bemesting en grondbewerking er in het najaar rogge in te zaaien. Dit kan hij dan in het voorjaar weer oogsten om er silage, oftewel kuilvoer, van te maken.


No-till-zonnebloemen

Huizinga heeft dit jaar ongeveer 1.000 hectare no-tillzonnebloemen ingezaaid. Dit onbewerkte land was in het voorjaar op veel plaatsen te nat, zodat hij twee derde van alle percelen na lichte grondbewerking heeft overgezaaid.

De Nederlandse boer ziet tijdens zijn rondje langs de zonnebloemvelden dat de percelen die op zwarte grond zijn ingezaaid, het over het algemeen een stuk beter doen dan de bloemen op de onbewerkte akkers. 'Wij zaaien regelmatig no-till-gewassen in. Alles ploegen en bewerken is gewoonweg te veel werk bij zoveel hectare. Het is ook geen garantie dat de opbrengst altijd beter wordt. Maar onze mooiste zonnebloemen staan dit jaar wel op zwarte grond', licht hij toe.


Regen- en hagelbuien

Bij het verzamelen van het stro van de gerstoogst wordt regelmatig de vochtigheid gemeten. Huizinga weet dat het geen ideale oogst was, omdat er ook in Oekraïne flinke regen- en hagelbuien over het land trokken.

Maar de sfeer onder zijn werknemers is goed. Er worden grapjes gemaakt over de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die tussen 2002 en 2005 onder invloed van de Russische president Vladimir Poetin een corrupt bewind voerde. Huizinga was absoluut geen fan van hem. 'Hij was het begin van alle ellende in Oekraïne. Wij vechten er nu voor dat die situatie nooit meer terugkomt.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer