Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Oude pers moet na reparatie nog duizend balen doen'

Het team van de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga is bijna klaar met het combinen van de laatste percelen koolzaad. De volgende grote klus is het persen en transporteren van de 16.000 strobalen naar de boerderij. En dan gaat er een machine kapot op het moment dat Huizinga deze het hardst nodig heeft.

Het is voor Huizinga een vreemd seizoen wat betreft de teelt van koolzaad. Terwijl zijn combines voor de laatste dag op het land rijden voor de oogst, vertrekken de eerste zaaimachines alweer om koolzaad te zaaien. Normaal gesproken heeft de Nederlandse boer in Oekraïne de oogst van koolzaad zo rond eind juli, begin augustus binnen. Maar door het natte voorjaar loopt het dit jaar anders.

Uit een berekening van de ondernemer blijkt dat vooral muizen dit jaar ongeveer een ton koolzaad per hectare hebben gegeten. Omdat het om in totaal 600 hectare gaat met een opbrengst van 400 dollar per ton, is de financiële schade groot. Daarom heeft Huizinga nu geroosterde tarwe klaarstaan die is bewerkt met muizengif. Dit wordt na het inzaaien van het koolzaad op het land gebracht om de muizenplaag te bestrijden.


Scheuren in de pers

In de werkplaats wordt geprobeerd de scheuren in een oude balenpers te lassen. Dit is niet de eerste keer dat de machine gerepareerd moet worden. Daarom had de ondernemer al het idee om deze pers, die hij al acht jaar gebruikt, aan het begin van het jaar te vervangen.

Maar door de onzekere financiële situatie in deze oorlogstijd besloot de boer het nog een jaar uit te stellen. Daar heeft hij nu spijt van. Hij hoopt dat de schade met flink laswerk kan worden hersteld en dat de machine in ieder geval nog de laatste duizend balen kan persen.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer