Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Het zullen wel rampen zijn die erbij horen'

Kees Huizinga heeft deze week tijd om een John Deere-zaaimachine te reviseren en dat loopt aardig in de papieren. Hij test daarnaast nog een nieuwe Lemken Rubin-schijveneg. Verder rijdt hij een rondje langs de enorme velden met zonnebloemen. Het verschil in groei tussen de diverse percelen is groot. En dat zal in september qua opbrengst niet anders zijn.

Op de boerderij ligt voor de Nederlandse boer in Oekraïne momenteel de nadruk vooral op het oogsten van graan, het maaien van luzerne en het verzamelen van strobalen. Dit betekent dat binnen het machinepark de zaaimachines worden nagekeken en indien nodig gereviseerd.

De kosten van het opknappen van een John Deer 1890 gaat ongeveer 40.000 euro kosten. Huizinga vindt dit ook een hele hoop geld, maar hij maakt een berekening per hectare waardoor de kosten uiteindelijk niet opwegen tegen de baten. 'Een goedlopende zaaimachine levert nu eenmaal een veel betere oogst en dus meer geld op.'


Lage opbrengst

Huizinga's zonnebloemvelden beginnen geel te kleuren. Maar hij ziet op bepaalde percelen ook bloemen staan die in groei en bloei flink achterlopen op het schema. Vooral de akkers waar hij de zonnebloemen heeft moeten overzaaien zijn nog groen. Naast de late zaai, hebben ook hagelbuien bijgedragen aan de achtergebleven groei.

Dat de opbrengst van de oogst eind september hier zal tegenvallen, staat voor Huizinga nu al vast. 'Maar goed, alles beter dan oorlog. Het zullen allemaal wel van die rampen zijn die erbij horen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer