Frankrijk gaat vleeseenden preventief vaccineren tegen vogelgriep

Frankrijk gaat vleeseenden preventief vaccineren tegen vogelgriep. Daartoe besloot het land nadat twee veldproeven bij deze eenden succesvol zijn verlopen. Voor de verplichte vaccinatie van alle vleeseenden zijn tachtig miljoen doses vaccin aangekocht bij de Duitse producent Boehringer Ingelheim. In Nederland start in september een veldproef.

Frankrijk+gaat+vleeseenden+preventief+vaccineren+tegen+vogelgriep
© Twan Wiermans

De vaccinatiecampagne start 1 oktober, meldt Agroberichten Buitenland. Elke eend krijgt daarbij twee doses vaccin. Frankrijk heeft in Europa en daarbuiten hard gewerkt om draagvlak te krijgen voor deze vaccinatie en ook de acceptatie van gevaccineerde dieren en de producten hiervan.

Zo is de vaccinatie aangekaart in de Landbouwraad van de Europese Unie in Brussel en kwam deze ter sprake tijdens de laatste algemene vergadering van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah). Verder zijn er gesprekken geweest met twintig landen die pluimveeproducten uit Frankrijk importeren. Daarbij heeft dat land nauw samengewerkt met Nederland.

Ondanks die inzet wordt er rekening mee gehouden dat een beperkt aantal landen de grenzen voor Franse pluimvee(producten) zal sluiten. Waar de Franse overheid dit risico acceptabel acht, zijn hier vanuit de pluimveesector zorgen over. Sommige fokkerijorganisaties vrezen dat eventuele beperkingen hierdoor hen de kop gaan kosten.

De kosten voor de vaccinatiecampagne en het toezicht worden voor 85 procent door de Franse overheid gedragen. Daarmee blijven de kosten voor het bedrijfsleven beperkt.


September start veldproef Nederland

Een Nederlandse veldproef met vaccinatie start in september op twee kleine legpluimveebedrijven. Daarbij worden twee vaccins ingezet die eerder in de laboratoriumproef op Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) een goede bescherming boden tegen vogelgriep én verspreiding voorkomen.

De veldproef duurt ruim een jaar, de productieperiode van het koppel. Wel worden bij met deze kippen op verschillende tijdstippen op WBVR een transmissieproef uitgevoerd om te zien hoe effectief het vaccin is. De eerste proef is waarschijnlijk dit najaar.


Op basis van die eerste resultaten volgt eind dit jaar een pilot op meerdere pluimveebedrijven. Daartoe moeten de vaccins wel zijn toegelaten door de Europese medicijnwaakhond. Verder is het voor de pilotproef van belang dat handelsbelemmeringen zijn weggenomen. Hhet ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft hiertoe werken aan de internationale afzetmogelijkheden van gevaccineerd pluimvee en pluimveeproducten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer