Hoe fijner het gaas, hoe beter het werkt tegen vogelgriep

Windbreekgaas in pluimveestallen heeft een verlagend effect op het risico dat het vogelgriepvirus binnenkomt. Eerder onderzoek van Royal GD en Universiteit Utrecht heeft dit uitgewezen. Uit vervolgonderzoek blijkt nu: hoe fijner het gaas, hoe sterker het verlagende effect is op de hoeveelheid virus in vochtdruppeltjes dat wordt doorgelaten. Maar windbreekgaas heeft wel een groot effect op het stalklimaat.

Hoe+fijner+het+gaas%2C+hoe+beter+het+werkt+tegen+vogelgriep
© Marcel Berendsen

Dat meldt stichting Avined in een bericht aan pluimveehouders. Kwaliteitssystemen als het Beter Leven-keurmerk en Integrale Ketenbeheersing kunnen ook eisen stellen aan zaken zoals huisvesting, klimaat en uitloop. Het is daarom belangrijk voor pluimveehouders om te kijken hoe windbreekgaas kan worden toegepast op het bedrijf. Avined wijst erop dat iedere stal anders is en dat daarom afstemming met de leverancier en klimaatdeskundige belangrijk is.

Het vervolgonderzoek naar windbreekgaas is uitgevoerd door Royal GD onder laboratoriumomstandigheden. Er zijn verschillende 'opstellingen' onderzocht waarbij is nagebootst dat een vogelgriepvirus via luchtinlaten de stal binnenkomt. De situaties die met elkaar zijn vergeleken zijn Dubbellaags Multikleed (Hazenberg), 3x3-windbreekgaas + enkellaags Multikleed (Hazenberg) tegen elkaar bevestigd, geperforeerd damwand (Beek Agri) + enkellaags Multikleed (Hazenberg) en als laatste enkellaags 3x3-windbreekgaas. Dit is vergeleken met de situatie zonder gaas voor de luchtsluis.


Grotere deeltjes

In de jaren ervoor zijn ook al verschillende proeven gedaan. Hierdoor komen de onderzoekers tot de conclusie dat fijner gaas een beter effect geeft. De experts verwachten dat het effect nog groter is als het vogelgriepvirus is gebonden aan grotere deeltjes, zoals meststof, veertjes en plantendeeltjes. Ook vormt windbreekgaas een extra barrière tegen plaagdieren, zoals knaagdieren en insecten, en is er een kans dat het besmettingsrisico via de luchtinlaat door andere ziektekiemen ook wordt verlaagd.

Een windbreekgaas of -doek aanbrengen voor de luchtinlaat heeft in de klimaatbeheersing in een stal grote gevolgen, vooral op de totale ventilatiecapaciteit. Het Klimaatplatform Pluimveehouderij en Boon Techniek hebben Avined hierover geadviseerd. De netto doorlaatoppervlakte wordt, bij aanbrengen alleen voor de inlaatopeningen, op zijn minst gehalveerd. Hierdoor ondervinden de ventilatoren onder bepaalde omstandigheden, bij maximale ventilatie bijvoorbeeld, veel tegendruk. De ventilatiecapaciteit neemt dan af.

De gevolgen hiervan zijn het grootst in de zomer. Daarnaast bestaat in het hele jaar de kans op dichtslibben van het doek als gevolg van het aanhechten van vuil. Dat kan bijvoorbeeld ook aanrijping in de winter zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer