Vogelgriep op biologisch legbedrijf in Biddinghuizen

Een bedrijf met biologische leghennen in het Flevolandse Biddinghuizen is getroffen door vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 11.000 hennen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+biologisch+legbedrijf+in+Biddinghuizen
© Marcel Berendsen

Binnen de 1 kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze worden door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 36 andere bedrijven met pluimvee.

Binnen het 10 kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

De landelijke ophok- en afschermplicht is sinds 6 juli in de meeste regio's in Nederland ingetrokken, ook in Biddinghuizen.


Ophokplicht binnen 10 kilometer

Voor de bedrijven binnen de 10 kilometerzone van het besmette bedrijf in Biddinghuizen geldt een afschermplicht voor gehouden vogels en een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, loopvogels en sierwatervogels. Deze moeten wel worden afgeschermd.

In het kader van de besmetting wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. 'Dit is ontzettend naar. Zowel voor de dieren die moeten worden geruimd als voor deze hardwerkende familie', reageert demissionair landbouwminister Piet Adema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer