Vogelgriep blijft rondgaan onder zeevogels

Hoogpathogene vogelgriep (HPAI) blijft op grote schaal rondgaan onder zeevogels in Europa en veroorzaakt een hoge sterfte. Onder pluimvee gaat het juist beter. Dat stelt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) in de nieuwste update die donderdag is gepubliceerd.

Vogelgriep+blijft+rondgaan+onder+zeevogels
© DIRK HOL

In Polen wordt op dit moment onderzoek gedaan naar een uitbraak van vogelgriep onder katten. Volgens Efsa is het risico voor mensen nog altijd laag. Onder wilde vogelsoorten vinden besmettingen plaats in heel Europa, van Noord-Noorwegen tot aan de Middellandse zeekust. Dode zeevogels worden niet alleen langs de kust gevonden, maar ook in het binnenland.

Efsa beveelt Europese landen aan om ziekte bij wilde vogels en zeker watervogels actief te blijven monitoren om de circulatie van de verschillende vogelgriepsoorten in beeld te brengen. Inzicht hierin is volgens de toezichthouder heel belangrijk om de mogelijke risico's voor de volksgezondheid te kunnen beoordelen.


Aantal zoogdieren overleden

Wilde zoogdieren die besmet raken met vogelgriep zijn meestal vleeseters die op wilde vogels jagen of zich voeden met dode vogels. In Polen zijn tot nu toe 24 katten en een gehouden caracal positief getest op het H5N1-vogelgriepvirus. Een aantal van deze dieren is aan de gevolgen van het virus overleden. Het is niet volledig duidelijk hoe de dieren besmet zijn geraakt. Tot nu toe is geen kat-op-kat- of kat-op-mensoverdracht vastgesteld.

Op een Italiaanse boerderij is bij vijf honden en een kat het vogelgriepvirus gevonden, zonder dat deze dieren klachten hadden. Ze zijn getest omdat ze leven op een boerderij waar vogelgriep is uitgebroken onder pluimvee. Efsa beveelt aan om meer te controleren op HPAI-virussen bij wilde en vrij rondlopende gedomesticeerde carnivoren in risicogebieden. Verder is het belangrijk om carnivoorhuisdieren niet bloot te stellen aan dode of zieke dieren.

Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is het risico op besmetting met hoogpatogene vogelgriep voor mensen in Europa nog altijd laag. Voor mensen die beroepsmatig in aanraking komen met besmette vogels of zoogdieren is het risico matig. Het blijft volgens deze organisatie belangrijk dat ze niet in aanraking komen met zieke zeevogels en zoogdieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer