'Versimpeling helpt om grip op Gecombineerde opgave te houden'

CDA-Kamerlid Derk Boswijk stelde onlangs op Twitter dat mensen genoeg hadden van 'simplificeren van complexe problemen'. Boerin Antje Kingma vindt juist dat simpele zaken te moeilijk worden gemaakt.

%27Versimpeling+helpt+om+grip+op+Gecombineerde+opgave+te+houden%27
© Twan Wiermans

Ik was net druk om mijn erf in de Gecombineerde opgave en de verschillende kaartlagen van de perceelsregistratie aan te brengen volgens de regels van dit jaar en vroeg me af of de stelling van Boswijk wel klopte. Is het juist niet andersom? Zijn zaken zo complex geworden dat versimpeling lonkt en eigenlijk nog de enige manier is waarmee we nog een beetje grip op de zaak kunnen houden?

Op de site van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) las ik: 'Een struweelrand is een aaneengesloten rand met een mozaïek van struweel. Struweel bestaat vooral uit struiken, zoals braam en meidoorn. Ook kunnen klimplanten voorkomen, zoals kamperfoelie en hop. Een boomlaag is afwezig.'


LNV-loket

Ik belde maar weer eens met de altijd vriendelijke medewerkers van het LNV-loket. 'Nee, als er een echte boom tussen staat, moet u er twee percelen van maken. Die geeft u dan de code 2629.' Voor de boom rest dan het simpele maar razend ingewikkelde: 'U hoeft solitaire bomen dit jaar niet apart in te tekenen. Dat doen wij. U moet zelf controleren of dit klopt. Klopt het niet? Dan geeft u aan hoeveel bomen er wel op uw perceel staan.'

We moeten meer praten zonder de vinger op elk cijfer achter de digikomma te leggen

Antje Kingma, boerin in Dalfsen

Het duizelde me. Op mijn erf is er al 22 jaar weinig tot niets veranderd, maar de gegevens die onze overheid van me vraagt om het in een digitaal systeem te kunnen stoppen om ermee te kunnen rekenen veranderen voortdurend. Inmiddels gaat de moeilijkheidsgraad mij als universitair geschoold boerin met werkervaring in de IT te boven. Ik wil de energie er niet eens meer in stoppen. Voor de eventuele euro's achter de kaartlagen en codes kan ik beter wat anders gaan doen.


Verbijsterend

De struweelrand op mijn erf heb ik digitaal geschrapt, maar staat er nog schitterend biodivers bij. Nog afgezien van de financiële consequenties die dit voor mijn bedrijf heeft, is het verbijsterend dat onze overheid als een malle digitaal rekent en modelleert, terwijl de werkelijkheid een heel andere kan zijn. De werkelijkheid past nooit in de computer.

De neiging tot totale controle en verantwoording van de wereld waarin we leven en werken, schaadt meer dan ons lief is. De computer heeft veel moois gebracht, maar als mens geven we te veel macht uit handen aan bits en bytes. Voor de computer konden we het niet zo ingewikkeld maken. Waarom dat nu wel noodzakelijk is, is mij niet helder. Valse zekerheden, ontmenselijking van beleid en uitvoering ervan, verdelen en verschuiven van verantwoordelijkheden, onbedoelde werkelijke effecten; de nadelen zijn legio.


Logisch nadenken

Is er een oplossing? Jazeker. We moeten meer praten zonder de vinger op elk cijfer achter de digikomma te leggen. Meer vertrouwen op algemene kennis en logisch nadenken. Gewoon simplificeren. Samen bedenken waar we naartoe willen en moeten. En dan met wat kaders grofweg het pad ontwerpen om het te kunnen bewandelen en te bepalen wat vandaag en morgen de stappen zijn om te nemen.

Voor mijn erf lijkt me het me voor nu simpelweg het beste dat iemand van RVO even op de koffie komt. Dat ik mijn erf en eventuele plannen voorleg en we samen kijken of ik een gouden vinkje kan krijgen. Aan de hand van kaders in plaats van kaartlagen met onnodige en onmogelijke details. Ik beloof het te melden als er te zijner tijd echt wat verandert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer