LNV ondersteunt opgave van waterschapssloten in GLB

Waterschappen en andere overheden mogen boeren toestemming geven om sloten, andere landschapselementen en onderhoudspaden in eigendom van het waterschap in de landbouwtelling op te geven als landschapselement voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voorwaarde is dat het landschapselement binnen 5 meter grenst aan de rand van het landbouwperceel. Dat meldt het ministerie van LNV vrijdag aan LTO Nederland.

LNV+ondersteunt+opgave+van+waterschapssloten+in+GLB
© Koos van der Spek

Waterschap Scheldestromen, waterschap Noorderzijlvest en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaven boeren al groen licht om landschapselementen die in eigendom van de waterschappen zijn in de gecombineerde opgaaf op te geven, zodat zij er GLB-betalingen op kunnen aanvragen.

Volgens het ministerie van LNV draagt het initiatief van de waterschappen bij aan de doelen van het Nationaal Strategisch Plan. In het nieuwe GLB wordt het landschapselement gezien als onderdeel van het perceel en is dus subsidiabel en te gebruiken om te voldoen aan de basiseisen en eventueel voor deelname aan de ecoregeling.


Met de bevestiging en het ondersteunen van een initiatief zoals dat van waterschap Scheldestromen door het ministerie van LNV is de kou uit de lucht, stelt LTO-portefeuillehouder Bodem en Water Joris Baecke. Over de interpretatie van de voorwaarden was volgens hem discussie ontstaan. 'Er ontstond ruis omdat advieskantoren andere signalen kregen. Met deze extra bevestiging van LNV is elke twijfel weggenomen en kunnen we ook naar de volgende jaren kijken. Bovendien biedt het ook duidelijkheid voor andere waterschappen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer