RVO maakt dieraantallen en adressen veehouderijen toch openbaar

De adressen en dieraantallen van alle veehouderijen in Nederland worden openbaar gemaakt. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten na drie verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo) waarin om deze gegevens werd gevraagd.

RVO+maakt+dieraantallen+en+adressen+veehouderijen+toch+openbaar
© Burt Sytsma Photography

De drie Woo-verzoeken vroegen om de Gecombineerde opgave van alle agrarische ondernemingen in Nederland, de Landbouwtelling 2021 – specifiek de Basiskaart Agrarische Bedrijfssituatie – en een overzicht van alle agrarische ondernemingen in de provincie Gelderland. Deze gegevens worden nu verstrekt namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, schrijft RVO in het besluit.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de gegevens van de Kamer van Koophandel. KvK-nummers van particulieren, eenmanszaken, zijn herleidbaar naar individuele personen. Bij openbaarmaking van hun KvK-nummer in samenhang met de overige gegevens van hun bedrijf kunnen deze natuurlijke personen onevenredig worden benadeeld, geeft RVO aan in een reactie.


LTO Nederland had mede namens LLTB, ZLTO en LTO Noord een bezwaarschrift ingediend tegen publicatie van deze gegevens. Volgens LTO is het publiceren van de informatie 'volstrekt disproportioneel' en vormt dit een vergaande inbreuk in de levenssfeer van veehouders en hun gezinnen. Het bedrijf is immers meestal ook het woonadres van het boerengezin. Het is mogelijk om tegen dit besluit in beroep te gaan.

RVO vindt dat bij het openbaar maken van deze gegevens de persoonlijke levenssfeer niet in het geding is. 'De gegevens zeggen alleen iets over het betreffende landbouwbedrijf van de ondernemer. Het gaat om beroepshalve functioneren en het is vaste rechtspraak dat bij een dergelijk functioneren de persoonlijke levenssfeer niet aan de orde is', zo staat in de verklaring.

Volgens RVO is er geen sprake van doxing, want de informatie die openbaar wordt gemaakt bevat geen persoonsgegevens. Bij doxing worden de identificerende gegevens gebruikt of gepubliceerd op het internet om personen of organisaties te bedreigen, in een kwaad daglicht te stellen of aan potentieel gevaar bloot te stellen.


Geen uitzonderingsgrond

RVO benadrukt dat het uitgangspunt van de Woo is dat informatie in principe openbaar is voor iedereen. Alleen als een uitzonderingsgrond aanwezig is, kan of mag informatie niet openbaar worden gemaakt. RVO vindt dat daar geen sprake van is.

Wie het Woo-verzoek heeft ingediend en wat de motieven van de indiener zijn, is niet bekendgemaakt. Dat heeft voor het besluit ook geen rol gespeeld, stelt RVO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer