BoerenNatuur trekt opnieuw aan de bel over problemen agrarisch natuurbeheer

De koepel van agrarische natuurverenigingen BoerenNatuur trekt opnieuw aan de bel bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de 'gebrekkige' invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens de organisatie heeft het ministerie van LNV en de provincies haar zorgen onvoldoende weggenomen.

BoerenNatuur+trekt+opnieuw+aan+de+bel+over+problemen+agrarisch+natuurbeheer
© Vidiphoto

BoerenNatuur vraagt landbouwminister Piet Adema in een brief om 'maximale coulance' voor de agrarische collectieven vanwege alle onduidelijkheden en onzekerheden over de implementatie van het nieuwe GLB. Vooral akkerbouwers haken af vanwege de problemen, merkt BoerenNatuur. Daardoor zullen gaten vallen in beheer, wat ten koste gaat van de beoogde ecologische resultaten, verwacht de organisatie.

In december drong BoerenNatuur aan op extra tijd voor aanpassing aan de veranderingen in het agrarisch natuurbeheer. Er zijn stappen gemaakt, maar onvoldoende om de vrees voor ecologische, financiële en organisatorische gevolgen weg te nemen, stelt voorzitter Alex Datema in de brief aan de minister. Zo krijgen boeren geen zicht hoe ze verschillende regelingen kunnen combineren en hoe dat op hun bedrijf uitpakt door onder andere niet-kloppende kaarten en berekeningen in de Gecombineerde opgave.

Een ander gevolg is dat boeren onvoldoende zicht hebben in de financiële risico's die ze lopen. BoerenNatuur vreest dat dit tot afname van het agrarisch natuurbeheer leidt vanwege de extra administratieve lasten en afbrokkeling van draagvlak.


Bovendien komen collectieven in liquiditeitsproblemen, omdat zij pas worden betaald voor het beheer en hun organisatiekosten na afloop van het desbetreffende beheerjaar, verwacht BoerenNatuur. Daar komt bij dat de kosten die zij nu maken, zijn gebaseerd op verwachtingen ten aanzien van de omvang van de gebiedsaanvraaggebiedsaanvraag. Wat ze werkelijk uitbetaald krijgen in 2024, kan fors lager zijn omdat ze hun definitieve gebiedsaanvraag hebben moeten verkleinen of vanwege kortingen, schrijft de organisatie in een brief aan het ministerie. Het ministerie van LNV en de provincies hadden beloofd dat ze vanaf 2023 zouden gaan werken met voorschotten voor de organisatiekosten, maar dat is volgens BoerenNatuur niet gebeurd.


Overbelaste medewerkers

Medewerkers van collectieven raken overbelast en gedemotiveerd, ziet de koepelorganisatie. De helft van de collectieven heeft grote zorgen over komend jaar. 'In plaats van dat ze vol in kunnen zetten op het versterken van het ANLb en het verbeteren van de ecologische kwaliteit van leefgebieden, moeten ze vechten om verlies van beheer en kwaliteit te voorkomen.'

BoerenNatuur vraagt Adema verantwoordelijkheid te nemen voor de risico's en de zorgen van de collectieven weg te nemen. 'Want dan kunnen zij zich weer richten op datgene waar het uiteindelijk allemaal om draait: het realiseren van de doelen van het ANLb.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer