Alleen aanmelders voor ecoregeling krijgen twee weken extra

Boeren die zich hebben aangemeld voor een ecoregeling, krijgen twee weken extra de tijd om hun Gecombineerde opgave te controleren. Dat betekent dat alleen voor deze groep agrariërs de deadline op 30 juni komt te liggen.

Alleen+aanmelders+voor+ecoregeling+krijgen+twee+weken+extra
© RVO

Dat meldt landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Reden voor de verlenging is de storing in het systeem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de Gecombineerde opgave. Hierdoor kregen boeren na het invoeren van hun gegevens een verkeerde beoordeling te zien over of hun bedrijf in de categorie brons, zilver of goud zal vallen.

Een verkeerde beoordeling kan van invloed zijn op de hoogte van de GLB-betalingen. Om die reden heeft de RVO aan duizenden boeren gevraagd hun perceelsregistratie te controleren. Daarvoor krijgen de boeren die meedoen aan de ecoregelingen nu tot 30 juni de tijd. Voor de overige registraties blijft de deadline op 15 juni staan.


'Ik hecht eraan te benadrukken dat geen enkele aanvrager benadeeld wordt waar het gaat om de te ontvangen GLB-subsidie voor ecoactiviteiten. Iedereen wordt vergoed voor de geleverde bijdrage en prestatie', schrijft Adema aan de Tweede Kamer.


Geen sancties

De minister herhaalt dat het eerste jaar onder het nieuwe GLB een leerjaar is. Daarin wordt bij het niet voldoen aan de nieuwe voorwaarden geen sancties opgelegd, maar alleen gewaarschuwd. Ook kunnen administratieve fouten in het aanvraagproces worden hersteld tot 30 november 2023 zonder dat er sprake is van sancties.

Adema heeft ook een update gegeven over het aantal boeren dat de Gecombineerde opgave al heeft ingevuld. Op 7 juni heeft RVO 40.682 Gecombineerde opgaven ontvangen. Hiervan vragen ongeveer 32.000 boeren een GLB-subsidie aan voor de basishectaresteun en zijn er ongeveer 25.000 aanmeldingen voor de ecoregeling.

Het totale verwachte aantal opgaven, inclusief die voor de mestwetgeving, bedraagt op grond van de opgave in de voorgaande jaren ongeveer 53.500, waarvan maximaal 42.000 voor de GLB-basishectaresteun. Voor deelname aan de ecoregeling maakt RVO de inschatting van ongeveer 32.000 deelnemers. Momenteel ronden zo'n 1.000 bedrijven per dag de Gecombineerde opgave af. De verwachting is dat dit dagelijkse aantal oploopt richting de definitieve deadline op 15 juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer