Boeren hoeven Wetterskip Fryslân minder te betalen

Agrarisch ondernemers in Friesland en West-Groningen betalen hoogstwaarschijnlijk volgend jaar minder aan het waterschap. Terwijl Wetterskip Fryslân wel met een kostenstijging te maken heeft vanwege investeringen in onder andere waterberging.

Boeren+hoeven+Wetterskip+Frysl%C3%A2n+minder+te+betalen
© niels de vries

Aanleiding hiervoor is het verplicht aanpassen van de kostendeling. Eens in de vijf jaar moeten waterschappen deze verdeling over de verschillende belastingbetalers herzien. Denk aan de categorieën ingezeten, gebouwd, ongebouwd en natuur. Het algemeen bestuur moet eind volgende maand nog wel groen licht geven voor de aanpassing.

Als het algemeen bestuur erachter staat, gaan eigenaren van agrarische bedrijven volgend jaar 4,3 procent minder betalen dan dit jaar. De rekening van een boerenbedrijf met ongeveer 60 hectare gaat een kleine 300 euro naar beneden, naar ongeveer 6.600 euro.


Agrarische grondprijs

Omdat tarieven voor het watersysteembeheer zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van huizen en gebouwen en de waarde van landbouwgrond, moet de kostentoedeling een keer per vijf jaar worden aangepast. De WOZ-waardes zijn de afgelopen tijd harder gestegen dan de agrarische. Dat betekent dat ingezetenen naar verhouding meer moeten betalen dan boeren en tuinders.

Om de stijging van ingezetenen wat te dempen, wil het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân het aandeel dat wordt toegerekend aan deze categorie belastingbetalers terugschroeven van 28 naar 20 procent. Hiermee wil het waterschap vooral de kwetsbare groep, eenpersoonshuishouden in een huurwoning, ontzien. Die lasten dalen met 6,9 procent, terwijl de lasten van eenpersoonshuishouden in een eigen woning met 15,4 procent omhooggaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer