Komt er weer een grote muizenuitbraak?

Op klei en veen loopt het aantal muizen in het Friese grasland weer op, net als in 2014 en 2019 toen er sprake was van een veldmuizenuitbraak. Muizenexpert Niek Bosma van Wetterskip Fryslân noemt het 'verontrustend'.

Komt+er+weer+een+grote+muizenuitbraak%3F
© niels de vries

'Ik zie aan alles dat het weer mis is. Laatst zag ik acht velduilen, maar er zijn ook meer zilverreigers en ooievaars', geeft Bosma aan. 'Wanneer zilverreigers niet in de sloot staan, maar over de percelen lopen, dan weet je dat er wat loos is.'

Niet alleen de aanwezigheid van roofvogels is een signaal, ook in de percelen zijn heel duidelijk muizensporen te zien, stelt hij. 'Er zitten heel veel gaatjes en paadjes tussen de gaatjes. Dat valt iedereen op.' Volgens Bosma wordt het erger wanneer de muizen straks jongen krijgen. 'We zien nu een beginnende clustering van kale plekken en holen. Dat kan snel veranderen.'


Ideale situatie voor muizen

Of het weer een piekjaar wordt, dat is lastig te voorspellen, geeft Eddy Wymenga van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga aan. De weersomstandigheden zullen hierbij bepalend zijn. 'De situatie is nu ideaal voor muizen. Het kan een opmaat zijn naar een enorme uitbraak, dat past in de drie- tot vierjarige cyclus van muizenpieken. Maar als het in de loop van maart veel gaat regenen, dan kan het ook uitdoven.'

Dat was ook het geval aan het begin van het jaar. 'In de eerste twee weken van januari hebben we veel regen en kou gehad. Het doofde toen op veel plekken uit. Verrassend was dat we eind januari zagen dat er op verschillende plekken toch weer muizen waren. Ze hebben de nattigheid overleefd, doordat percelen goed ontwaterd waren. Het is de vraag of er meer muizen zijn bijgekomen of dat hun activiteit door de vorst beter zichtbaar is geworden.'


Later bevloeien

Enkele boeren zijn weer begonnen met bevloeien, zoals in de buurt van het Friese Koufurderrige. 'Dapper', vindt Bosma dat. 'Boeren zijn het spuugzat. Het kost tijd en geld. Soms is het echt nodig, maar andere boeren gaan later bevloeien, bijvoorbeeld na de eerste of tweede snee.'

Zeker als het dan droog is, snijdt het mes volgens hem aan twee kanten. 'Veel willen het land ook maar een keer per jaar onder water zetten. Het kost duizenden euro's per bedrijf. De kans dat de bodem dichtslaat wanneer de grond vaker dan één keer per jaar wordt bevloeid, lijkt groter.'

LTO Noord roept boeren op extra alert te zijn op de aanwezigheid van muizen en proactief op te treden door bevloeiing van het land. 'We raden grondgebruikers aan om nog vaker dan in andere jaren een slag door het land te maken en scherp te letten op sporen van de aanwezigheid van muizen', zegt LTO Noord regio Noord-bestuurder Jan Teade Kooistra. 'Daar waar een plaag op het punt van ontwikkelen staat, moet je deze op gebiedsniveau aanpakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer