Wetterskip Fryslân verhoogt waterpeil

Wetterskip Fryslân heeft het waterpeil in de Friese boezem met 2 centimeter verhoogd naar 50 centimeter onder NAP. Dat is nodig om de polders van voldoende water te blijven voorzien. Ook kan zo door doorspoeling met zoetwater verzilting tegen worden gegaan en de kwaliteit van het water op peil worden gehouden.

Wetterskip+Frysl%C3%A2n+verhoogt+waterpeil
© Niels de Vries

Het waterschap verhoogt het peil uit voorzorg. In Friesland zijn op dit moment, in tegenstelling tot West-Nederland, geen problemen met de aanvoer van zoetwater. Wetterskip Fryslân laat bij Lemmer en Stavoren elke dag 6 miljoen kuub water uit het IJsselmeer binnen. 2,5 miljoen kuub wordt gebruikt voor het doorspoelen. 1 miljoen kuub water wordt dagelijks naar provincie Groningen vervoerd om daar het water op peil te houden.


Het neerslagtekort over de gehele provincie bedraagt op dit moment gemiddeld 110 millimeter. In het oosten ligt dit hoger (140 millimeter) dan in het westen van de provincie (95 millimeter). 'We blijven hiermee nog ver uit de buurt van de rode lijn van 220 millimeter, het gemiddelde van de 5 procent droogste jaren', laat het Wetterskip weten.

Het kan zijn dat er sloten droogvallen in de komende periode. Ook neemt de begroeiing in de sloten toe. Wetterskip Fryslân vraagt boeren om de sloot vrij te houden van planten. Dat verbetert de wateraanvoer. Ook verzoekt het agrarisch ondernemers om gebruik van slootwater voor beregenen of plasdras af te stemmen met rayonbeheerders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer