LTO Noord vindt Friese water- en bodemvisie 'schokkend'

Als het aan provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân ligt, gaat het veenweidepeil in Friesland in de toekomst in de zomer geleidelijk naar plasdras, een drooglegging van 0 tot maximaal 20 centimeter. LTO Noord noemt deze visie 'schokkend'. Volgens de organisatie zal op veel plekken toekomstbestendige landbouw niet meer mogelijk zijn.

LTO+Noord+vindt+Friese+water%2D+en+bodemvisie+%27schokkend%27
© Joachim van der Valk

Hiermee reageert LTO Noord op de conceptvisie 'Fryslân klimaatbestendig 2050+' van provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. De visie gaat veel verder dan het voorstel van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om het peil te verhogen naar 40 tot 20 centimeter onder maaiveld en de maatregelen uit het Friese veenweideprogramma. Volgens de regionale overheden is een hogere peilverhoging nodig omdat anders het veen op termijn helemaal verdwijnt.

LTO Noord bekruipt het gevoel dat de afspraken die met de agrarische sector zijn gemaakt over de veenweideproblematiek opnieuw ter discussie staan. 'Het gevoel wordt namelijk gegeven dat alles draait om water en bodem sturend. Blijkbaar is het de provincie en Wetterskip ontgaan dat er ook nog een (landbouw)economische kant aan het verhaal zit. Peilverhogingen zijn niet de oplossing voor alles. Sterker nog, peilverhogingen brengen weer andere problemen met zich mee die in onderhavig plan niet aan bod komen', schrijft de organisatie in de zienswijze. Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) liet vorige week nog weten dat de provincie zich vooralsnog vasthoudt aan bestaand beleid.

Als het gaat om de droogteaanpak, wordt volgens LTO Noord nergens gesproken over de economische schade van boeren. 'Het lijkt ons goed om dit toch vooraf goed met de sector te bespreken, voordat allerlei proefballonnetjes worden opgelaten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer