Meer droge stof en hoger grondwaterpeil door bevloeiing

Melkveehouder Piet Jan Thibaudier in het Friese Lemmer bevloeit sinds enkele jaren zijn 105 hectare grasland in de Brekkenpolder. Hij heeft niet alleen meer drogestofopbrengst, een hogere grondwaterstand zorgt er ook voor dat de veenoxidatie wordt afgeremd waardoor de bodemdaling vertraagt. Dat gaf hij vorige week aan tijdens een bijeenkomst van Boeren Meten Water.

Dat bevloeien effect heeft op de grasopbrengst is duidelijk. Waar Thibaudiers drogestofopbrengst in 2018 zo'n 8.000 kilo was, ging deze vorig jaar naar 13.500 kilo. '2018 was heel droog en beregenen hielp niet. Daarom hebben we zelf dit bedacht en kunnen we dagelijks 3 hectare bevloeien.'

De pomp pompt 200 kuub per uur uit de sloot. Op deze manier bevloeit Thibaudier 3 hectare per dag. Dat betekend duizenden kuubs per seizoen en dat is mogelijk, volgens bestuurslid Frank Jorna van Wetterskip Fryslân. 'Het ligt er echt aan waar je zit, maar hier kan dat. In de zomer laten we met gemak 5 miljoen kuub water binnen in Friesland via de sluizen bij Lemmer.'

Thibaudier zit op een gunstige plek in Friesland. De bevloeiing zorgt voor een verhoging van het grondwaterpeil van zo'n 6 tot 9 centimeter en dat remt de bodemdaling. Alleen het waterpeil in de sloot verhogen is niet genoeg, volgens Jorna. 'Het waterpeil verhogen in de sloten is niet altijd van invloed op het grondwaterpeil en daar gaat het wel om. Het gaat om het grondwaterpeil onder de bodem en dat moet je zien te beïnvloeden. Als we die rem op de bodemdaling niet inzetten, wordt het over een aantal decennia lastig boeren op sommige veenweidegebieden in Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer