Wetterskip laat met veenmobiel zien hoe grondwater stroomt

Wetterskip Fryslân trekt de provincie in met een aanhanger die laat zien hoe het verborgen grondwater onder de provincie stroomt. Het waterschap gebruikt de veenmobiel voor voorlichting aan bijvoorbeeld studenten en belangengroepen.

Wetterskip+laat+met+veenmobiel+zien+hoe+grondwater+stroomt
© Wetterskip Fryslân

De veenmobiel is een provinciale reliëfkaart, waarin de hoogteverschillen tussen de Waddenzee, de noordelijke kleischil, het veengebied en de hogere zandgronden zijn te herkennen. Op de hogere zandgronden infiltreert een deel van de regen in de grond. Het grondwater stroomt traag via de diepe ondergrond van de hogere delen naar het Lage Midden. In de diepe veenpolders is de waterhuishouding ingericht op het drooghouden van het veen om landbouw mogelijk te maken. Het overtollige water wordt in de boezem gepompt en afgevoerd naar de Waddenzee.

In een veranderend klimaat, met drogere zomers en nattere winters, leidt dit tot steeds grotere uitdagingen, stelt het Friese waterschap. Door de ontwatering daalt het maaiveld in de veengebieden. Vervolgens wordt hier het polderpeil verlaagd, waardoor meer grondwater naar de diepe veenpolders toestroomt.

Hierdoor verdrogen zandgebieden. Tegelijk neemt door de langzaam stijgende zeespiegel de toestroom van zout grondwater vanuit het westen en noorden toe. Door het verlagen van het polderpeil stroomt ook meer zout grondwater in oostelijke richting naar de diepe veenpolders toe, legt Wetterskip Fryslân uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer