Franse varkenshouders willen rem op import buitenlandse levensmiddelen

De Franse organisatie van varkenshouders, Inaporc, roept de hele Franse voedselindustrie op om de toenemende import van vlees en levensmiddelen tegen te gaan en de eigen Franse veeteelt te beschermen.

Franse+varkenshouders+willen+rem+op+import+buitenlandse+levensmiddelen
© Twan Wiermans

De organisatie heeft een manifest gelanceerd waarin ze pleit voor de redding van de Franse veehouderijsector en de promotie van Frans voedsel. Inaporc stelt dat de toenemende import van vlees en levensmiddelen een bedreiging vormt voor de Franse boeren en dat het tijd is om actie te ondernemen.

Volgens het manifest is de Franse veeteelt van groot economisch belang en heeft deze een belangrijke rol in het behoud van het platteland. De organisatie benadrukt dat de Franse boeren voldoen aan hoge kwaliteits- en welzijnsnormen en dat deze inspanningen moeten worden gewaardeerd en beloond. Ook wordt het Franse publiek opgeroepen tot het consumeren van Frans voedsel. Daarmee kunnen de Fransen helpen de voedselzekerheid te waarborgen en de lokale economie te ondersteunen.

Recentelijk klaagden Franse agrarische organisaties al over de grote toename van goedkope import uit Oekraïne, door het opheffen van de importheffingen en het uitbreiden van de quota van verscheidene agrarische producten.


Steun uit samenleving

De oproep van Inaporc heeft steun gekregen uit verschillende hoeken van de Franse samenleving, waaronder boerenorganisaties, consumentenverenigingen en politici. Zij zijn het eens met het idee dat het belangrijk is de eigen voedselproductie te beschermen en bevorderen.

Sommige critici hebben hun twijfels geuit over de haalbaarheid van volledige zelfvoorziening op het gebied van voedsel. Ze wijzen erop dat Frankrijk afhankelijk is van internationale handel en dat het sluiten van de grenzen voor import kan leiden tot hogere prijzen en een beperkte keuze voor consumenten.

De Franse regering heeft nog geen officiële reactie gegeven op het manifest, maar het is duidelijk dat het onderwerp op de politieke agenda staat. De toenemende import is de laatste jaren opnieuw een onderwerp van discussie geworden door de verstoringen in de toeleveringsketens door de coronapandemie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer