Melkproductie Frankrijk daalt verder in februari

De Franse melkproductie daalde in februari opnieuw. Uit de nieuwste cijfers van het agrarische statistiekbureau Agreste blijkt dat de melkinzameling terugviel met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen stegen wel jaar op jaar.

Melkproductie+Frankrijk+daalt+verder+in+februari
© Arno de Snoo

De prijs voor gangbare melk was in januari voor het eerst hoger dan voor melk met een beschermde oorsprong (AOP/BGA). In Frankrijk vormt deze stroom melk melk uit de regio een belangrijk aandeel van de totale productie. De prijs voor gangbare melk lag in februari 22,9 procent hoger dan in februari 2022 op gemiddeld 46,90 euro per 100 liter bij een gehalte van 3,8 procent vet en 3,2 procent eiwit.De prijs van alle melkstromen bij elkaar – gangbaar, biologisch en van beschermde oorsprong – steeg gemiddeld met 21,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 48,30 euro per 100 liter. Het aandeel biologische melk is in februari gestegen en kwam uit op 5,2 procent van de totale inzameling, vergeleken met 5 procent in februari 2022. Het aandeel melk met een oorsprongsbescherming is 16,9 procent van de totale Franse melkproductie.


Regionale verschillen

De prijsstijgingen zijn niet overal hetzelfde. Zo steeg de gemiddelde melkprijs in Zuidoost-Frankrijk met 16,6 procent op jaarbasis, terwijl deze in Noord-Picardië met 27,7 procent steeg. Ook de daling van de melkproductie is niet overal hetzelfde. In het zuidwesten en in Charente-Poitou daalde de melkproductie zelfs met 8 procent, terwijl er in Normandië (+ 2,5 procent) en Noord-Picardië (+1,4 procent) een stijging in de productie te zien is.

Waar de melkinzameling in Frankrijk daalde, steeg deze in Europa gemiddeld nog met 1 procent in januari. In Nederland, Polen en Duitsland wordt meer melk geproduceerd, terwijl in Frankrijk, Italië en Spanje de productie achterblijft.

De Franse productie van verpakte room (+15,3 procent) en boter (+4,4 procent) bleef in februari op jaarbasis groeien en die van verpakte melk (+0,4 procent) zat in de lift na enkele maanden van achteruitgang. De productie van zachte kazen nam toe met 3,8 procent, vooral door de toename van de productie van camembert (+17,6 procent).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer