Ook in Frankrijk zwelt discussie over veestapel aan

Franse veehouders uiten forse kritiek op een rapport van de nationale rekenkamer dat pleit voor krimp van de veestapel. Belangenbehartigers waarschuwen voor de gevolgen voor de economie en werkgelegenheid.

Ook+in+Frankrijk+zwelt+discussie+over+veestapel+aan
© Twan Wiermans

De Franse Rekenkamer acht krimp van vooral de rundveestapel noodzakelijk om te voldoen aan de internationale klimaat- en milieuafspraken. Veehouders zijn vooral verontwaardigd, omdat in hun ogen ook innovatie en duurzame landbouwmethodes voor emissiereductie kunnen zorgen. Belangenbehartigers waarschuwen dat een krimp van de veestapel moet worden ondersteund door passende compensatiemaatregelen voor bedrijven.


Het onafhankelijke advies sluit aan bij de doelen van de Franse regering. Die wil dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen is gehalveerd ten opzichte van 1990. Het reductiedoel voor de landbouwsector voor die periode is gesteld op 20 procent. Met 17,4 miljoen koeien, inclusief jongvee, neemt de Franse melkveehouderij ongeveer de helft van agrarische broeikasgasemissie voor haar rekening.


Water steeds schaarser

De aanbevelingen van de rekenkamer gaan niet alleen over klimaatoverwegingen, maar ook over het verminderen van het watergebruik door de veehouderijsector. Volgens het rapport is de veeteelt een grote verbruiker van het steeds schaarser wordende water in het land.

Het debat over de impact van de veeteelt op het milieu en het klimaat begon in Nederland al jaren eerder, maar komt in steeds meer EU-landen hoog op de agenda te staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer