Franse melkprijs daalt verder in maart

De stijging van de melkprijzen heeft in Frankrijk nog lange tijd doorgezet. Na correctie blijkt nu dat de prijzen in februari al licht daalden en die daling zet zich in maart voort. Dat meldt het agrarische statistiekbureau Agreste.

Franse+melkprijs+daalt+verder+in+maart
© Martijn van Rossum

De melkprijs voor gangbare melk stond in januari op een hoogtepunt van 46,96 euro per 100 liter melk met 3,8 procent vet en 3,2 procent eiwit. In februari daalde dit naar 46,76 euro en in maart naar 45,73 euro per 100 liter melk. Daarmee is de prijs nog steeds flink hoger dan in maart vorig jaar, toen die op 39,39 euro per 100 liter stond.Een flink deel van de melk, vorig jaar 16,7 procent, is in Frankrijk bestemd voor regionale producten. Dat is de AOP/IGP-melk. Bij de AOP-producten moet de melk uit dezelfde regio komen als waarin het product, zoals brie, wordt gemaakt. Bij IGP zijn de eisen minder streng en mag melk voor het streekproduct ook (deels) uit een andere regio komen. Het aandeel AOP/IGP-melk was in januari nog 17 procent. In maart daalde dat naar 15 procent.


Prijsverschil met gangbaar kleiner

De prijs voor deze AOP/IGP-melk ligt doorgaans flink boven de prijs van gangbare melk. Door de flink gestegen prijs voor gangbare melk is dat verschil vorig jaar langzaam afgenomen. In januari lag de prijs voor de AOP/IGP-melk zelf net onder de prijs van gangbare melk. In februari ligt de prijs er weer net boven. De prijs van maart is nog niet bekend.

Het marktaandeel van biologische melk is in Frankrijk ruim 5 procent. De prijs hiervan ligt normaal gesproken flink boven die van gangbare melk. Vorig jaar daalde dit verschil. De prijs voor biologische melk zakte in maart en april zelfs even onder de prijs voor gangbare melk. Daarna nam het prijsverschil weer toe en de laatste maanden neemt deze opnieuw af. In maart leverde 100 liter biologische melk met 3,8 vet en 3,2 eiwit 48,15 euro op.


Dalende productie

De melkproductie in Frankrijk vertoont de afgelopen maanden een dalende lijn. In februari lag de productie 1,1 procent lager ten opzichte van vorig jaar. In maart was de afname 3 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste drie maanden nu cumulatief op 5,89 miljoen liter in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat is 1,8 procent onder de productie van dezelfde periode vorig jaar. Frankrijk produceerde vorig jaar in totaal ruim 23 miljard liter melk.

Ook de productie van kaas uit koemelk daalt met 1 procent ten opzichte van vorig jaar maart. Behalve bij de verse, zachte en zogeheten pâte filée-kazen (uit warme wrongel getrokken kaas).


Hoge prijs geitenmelk

In maart nam de inzameling van geitenmelk licht af, maar die lag in de eerste drie maanden nog wel boven de eerste drie maanden van vorig jaar. In maart daalde de productie van pure geitenkaas met 3,8 procent. De prijs voor geitenmelk steeg naar 89,90 euro per 100 liter en ligt daarmee 14,5 procent boven de vergelijkbare periode van vorig jaar. Frankrijk produceerde vorig jaar bijna 519 miljoen liter geitenmelk.

De inzameling van schapenmelk steeg in maart met 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld over de eerste drie maanden is de productie gelijk aan de productie van de eerste drie maanden vorig jaar. Wel daalde de productie van schapenkazen ten opzichte van vorig jaar. De prijsontwikkeling van schapenmelk is niet bekend. De totale jaarproductie van schapenmelk was 296 miljoen liter in 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer