Honderden miljoenen extra steun voor biologische landbouw in Frankrijk

Het Franse landbouwministerie heeft de biologische landbouwsector extra steun toegezegd van bijna 200 miljoen euro. De biosector in het land verkeert sinds vorig jaar in een forse crisis.

Honderden+miljoenen+extra+steun+voor+biologische+landbouw+in+Frankrijk
© Twan Wiermans

Frankrijk is altijd een voorloper geweest op het gebied van biologische landbouw. In 2021 telde het land 2,8 miljoen hectare biolandbouw. Het land is zelfvoorzienend in biologische melk, eieren en graan. Ook is Frankrijk de nummer 2 als het gaat om biologische consumptie, meldt het Nederlandse landbouwministerie op de website agroberichtenbuitenland.nl.

Maar de Franse biosector kreeg vorig jaar een aantal klappen te verduren die hij nog niet te boven is gekomen. Dit begon met de oorlog in Oekraïne, gevolgd door inflatie en verlies aan consumentenvertrouwen. Daardoor is het aantal boeren in de biosector licht afgenomen en de verkoop van producten gedaald. De Franse biologische markt noteerde in 2022 een verlies van ongeveer 68 miljoen euro.


Daarnaast schakelden afgelopen jaar 32 procent minder Franse boeren over van gangbare naar biologische landbouw. De verwachting is dat die ontwikkeling zich doorzet. Hoewel in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid tot 2028 jaarlijks bijna 340 miljoen euro beschikbaar is voor omschakeling, wordt verwacht dat dit potje niet volledig wordt benut.


18 procent biologisch

De Franse landbouwminister Marc Fesneau grijpt daarom in. Hij streeft ernaar in 2027 18 procent van het totale landbouwareaal in zijn land naar biologisch te hebben omgezet. Van de 200 miljoen euro steun is 60 miljoen euro bedoeld voor het oplossen van de meest nijpende problemen van biologische boeren. Ook zal bioconsumptie worden gepromoot via diverse communicatiecampagnes.

Het grootste deel van het geld is bedoeld om minstens 50 procent van de producten in alle overheids- en schoolkantines te laten voldoen aan kwaliteits- en duurzaamheidslabels, met een minimum van 20 procent biologisch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer