'Melkprijs Nieuw-Zeeland krap aan'

De door Fonterra bekendgemaakte melkprijs van omgerekend 38 cent is voor veel melkveehouders krap aan. Dat stelt Klaas Johan Osinga, adviseur Internationale Zaken bij LTO. Zeker omdat in Nieuw-Zeeland de kosten zijn gestegen.

%27Melkprijs+Nieuw%2DZeeland+krap+aan%27
© Fonterra

Dat stelt Osinga in de podcast van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'In Nieuw-Zeeland start het melkseizoen op 1 juni. De uitbetaling, in Nieuw-Zeelandse dollars, is de op twee na hoogste uitbetaling aller tijden. Op zich niet negatief, maar de kosten zijn ook flink gestegen.'

De LTO-adviseur zocht uit was die melkprijs betekent voor Nieuw-Zeelandse melkveehouders. 'Voer, arbeid en rente zijn ook daar fors gestegen. Je hebt toch 30 cent aan productiekosten. Daarbij moet je 5 tot 7 cent rente optellen. Dan mag je weliswaar 2 cent rekenen voor de verkoop van vee, maar daarmee is het ook geen vetpot', stelt hij.


Leden van Fonterra zijn dan ook niet tevreden met deze eerste aankondiging, weet Osinga. 'Je houdt eigenlijk niets over om af te lossen of voor de vervangingsinvesteringen.'


Winst Fonterra

Wel heeft Fonterra in het afgelopen jaar veel winst geboekt, zegt de LTO-adviseur: 'Mensen met aandelen, zoals veel melkveehouders, kunnen dividend verwachten. Alleen is niet iedere ondernemer aandeelhouder.'

Over de vooruitzichten in Nederland is Osinga licht positief. Hij ziet her en der noteringen stijgen, ook die van kaas. 'Dat is positief voor de Nederlandse melkveesector. De meeste melk verdwijnt in de kaasbak, zo'n 60 procent in Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer