Prognose melkprijs Fonterra iets lager

Zuivelcoöperatie Fonterra heeft de openingsprognose van 8,25 tot 9,75 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milk solids als Farmgate-melkprijs voor het seizoen 2022-2023 bekendgemaakt. Dit is mede het gevolg van de aanhoudende vraag naar melk. Wel ligt deze iets lager dan over het seizoen 2021-2022.

Prognose+melkprijs+Fonterra+iets+lager
© Fonterra

Voor het seizoen 2021-2022, dat loopt van 1 juni tot en met 31 mei, handhaaft Fonterra de voor dit seizoen geraamde Farmgate-melkprijs van 9,10 tot 9,50 dollar per kilo melksolids, met een gemiddelde van 9,30 dollar. Dit is volgens CEO Miles Hurrell een record voor deze coöperatie. 'Hiermee zouden we via het betalen van de melkprijs bijna 14 miljard dollar bijdragen aan de Nieuw-Zeelandse economie.'

Omgerekend zou dit betekenen dat er 78,49 dollarcent per kilo melk wordt betaald. Bij een koers van 0,61 Nieuw-Zeelandse dollar voor een euro komt dit omgerekend op 47,88 eurocent per kilo melk. De openingsprognose voor het komende melkseizoen komt ongerekend op 46,33 cent uit.

Die prognose komt volgens Hurrell door de aanhoudende vraag naar melk in combinatie met het beperkte wereldwijde aanbod. 'De langetermijnvooruitzichten voor zuivel blijven positief ondanks recente geopolitieke en coronagerelateerde gebeurtenissen die de wereldwijde vraag op korte termijn beïnvloeden.'


Volatiele markt

De CEO vervolgt: 'Deze vraag- en aanboddynamiek zal naar verwachting de zuivelprijzen op de middellange tot lange termijn ondersteunen. Maar we opereren in een steeds volatielere wereldwijde markt en beheren een breder risicobereik dan normaal. Dat is reden om bij de prognose uit te gaan van een groot bereik in de melkprijs van 8,25 dollar tot 9,75 dollar.'

In de periode van augustus tot en met april daalden de verkoopvolumes van Fonterra. Dit kwam niet alleen door een lagere melkproductie, maar ook door een lockdown in China, de economische crisis in Sri Lanka en het conflict tussen Rusland en Oekraïne.


China

Als gevolg van die lockdowns waren alle eetgelegenheden in Shanghai vroeg gesloten. Ook andere steden in China kenden beperkingen als gevolg van de coronapandemie. Hierdoor waren de verkoopvolumes naar China lager dan in dezelfde periode in 2020 en 2021.

Door de slechtere economische omstandigheden in Sri Lanka was er sprake van een sterke devaluatie van de Sri Lankaanse roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor moesten beduidend meer roepies worden betaald voor de zuivelproducten van Fonterra.

Fonterra wil in 2050 energieneutraal zijn en start binnenkort met de eerste tankwagen op elektriciteit. Ook werkt de zuivelcoöperatie aan het verminderen van de methaanuitstoot op boerderijniveau. Hierbij wil Fonterra werken met zeewier, nadat uit laboratoriumproeven is gebleken dat dit volgens Hurrell effectief is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer