Fonterra kondigt melkprijs aan van 38 cent per kilo

Fonterra heeft gisteren een openingsvoorstel voor de farmgate-melkprijs voor seizoen 2023-2024 aangekondigd van gemiddeld 8 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milk solids. Omgerekend is dit 0,38 euro per kilo melk. Voor het lopende jaar dat nu wordt afgesloten is dit 8,20 dollar per kilo milk solids, oftewel 0,39 euro per kilo.

Fonterra+kondigt+melkprijs+aan+van+38+cent+per+kilo
© Twan Wiermans

De melkprijs voor komend seizoen varieert daarmee van 7,25 dollar tot 8,75 dollar per kilo milk solids. Bij het seizoen dat deze maand afloopt, varieert dit van 8,10 euro tot 8,30 euro. In de loop van dit seizoen was de melkprijs al verlaagd door de teruglopende vraag vanuit China. .

Volgens CEO Miles Hurrell van Fonterra ligt de coöperatie, ondanks de verminderde vraag, op koers voor een sterke dividend voor het volledige jaar. 'We zijn nu goed door het seizoen heen, met bijna al onze melk onder contract. Daardoor eindigen we het seizoen met meer zekerheid. De prijzen van de wereldwijde zuivelhandel zijn nog niet hersteld tot het niveau dat nodig is om het vorige middelpunt hiervoor vast te houden.'

Het openingsvoorstel geeft volgens Hurrell aan dat de onderneming verwacht dat de vraag vanuit China naar vollemelkpoeder over de middellange termijn stijgt. Dit komt volgens hem mede doordat de Chinese economie blijft herstellen van de dip tijdens de coronaperiode. 'Maar de timing en omvang van die vraaggroei blijft onzeker, omdat China nog voorraden melkpoeder heeft en er in dat land veel melk is geproduceerd. Daarom is de variatie in de melkprijs voor volgend seizoen ook zo groot.'


Meer winst

Fonterra heeft een winst na belasting gerapporteerd van 1.326 miljoen dollar in het lopende fiscale jaar. Dat komt overeen met 0,81 dollar per aandeel. De winst is 854 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar en omvat de winst op de verkoop van Soprole van 260 miljoen dollar.

'Exclusief de nettowinst uit desinvesteringen, verbeterde onze genormaliseerde winst na belastingen ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om een stijging van 606 miljoen dollar tot 1.078 miljoen dollar, ofwel 0,65 dollar per aandeel. Dit is te danken aan sterke prestaties in ons 'ingredients'-kanaal, met aanhoudend hogere marges in ons kaas- en eiwitportfolio, met name caseïne en caseïnaat', stelt Hurrell.

'Deze gunstige prijsverwanten houden langer aan dan verwacht en we zien ook betere prestaties in onze afzet richting foodservice en consumenten', vervolgt de Fonterra-CEO. 'Daardoor hebben we onze prognose voor de genormaliseerde winst voor het lopende fiscale jaar verhoogd van 0,65 tot 0,80 dollar per aandeel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer