'Ook als boeren spreken, doen woorden ertoe'

'Hallo beste mensen', zo begon voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) ook zijn laatste vlog. Hij spreekt over het Landbouwakkoord. Een 'fopshow' en 'poppenkast', volgens Van den Oever. Want er zou, zo weet hij, allang een Landbouwakkoord zijn. Hij is er zelfs 'heilig van ondertuigd'.

%27Ook+als+boeren+spreken%2C+doen+woorden+ertoe%27
© Dirk Hol

Van den Oever weet zeker dat de onderhandelaars en boerenorganisaties die wel aan tafel zitten de boeren voor de gek houden. 'Want voor FDF blijft niets verborgen.' Hij dreigt en intimideert nog enkele minuten door in zijn vlog. Hij foetert op de boerenbestuurders die namens hun achterban al maanden dag en nacht aan het werk zijn om een zo goed mogelijke toekomst voor hen uit te onderhandelen.

FDF voert een desinformatiecampagne, bewust gemaakt om boeren te misleiden. De bekende vlogs van Van den Oever zijn daar onderdeel van. Hij verspreidt leugens met als doel onrust en twijfel zaaien, boeren tegen elkaar op te zetten, angst te creëren en de druk op de onderhandelaars maximaal op te voeren. Ik vraag me bij iedere vlog af hoeveel boeren daadwerkelijk de leugens en complottheorieën van Van den Oever geloven?

Ik kom uit een boerenfamilie, zowel van mijn vaders als van mijn moeders kant. Mijn schoonfamilie is boer. Ik ben al mijn hele leven werkzaam in de land- en tuinbouw. Het doet pijn om te zien dat boeren zo tegen boeren worden opgezet.

FDF voert een desinformatiecampagne, gemaakt om te misleiden

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Woorden hebben gevolgen. Woorden doen ertoe. De FDF-campagne zorgt ervoor dat er twijfel ontstaat over de democratie, instellingen en belangenorganisaties. De desinformatiecampagne van FDF is bedoeld om verschillen in de sector uit te vergroten en polarisatie in de hand te werken. Het brengt de oplossing voor de terechte problemen van boeren en tuinders echter niet dichterbij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer