'Krijgt Adema wel geld voor de blijvers?'

De gesprekken lopen stroef en de onderhandelingen zijn moeizaam. Toch verwachten de partijen aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord medio mei een akkoord te kunnen sluiten. Het is de uitkomst na opnieuw twee dagen non-stop onderhandelen.

%27Krijgt+Adema+wel+geld+voor+de+blijvers%3F%27
© Dirk Hol

De onderhandelingen zitten nog muurvast op grond en grondgebruik, GVE-norm, mestverwerking en weerbare teelten. Ook het verdienmodel van boeren is nog niet genoeg geborgd. Volgens landbouwminister Piet Adema bewegen Rabobank en enkele ketenpartijen onvoldoende.

De komende vier weken benut Adema om met deze bedrijven een-op-een in gesprek te gaan. Medio mei komt de hoofdtafel weer samen en moeten de teksten voor het Landbouwakkoord worden geaccordeerd.

De onderhandelingen staan onder hoogspanning. Vanaf het begin ging het moeizaam. Dat kan ook niet anders, gezien de grote opgave die er ligt, het grote aantal partijen dat meepraat, de tijdsdruk en onduidelijkheid over het beschikbare budget. Het lot van Adema is verbonden aan het Landbouwakkoord. Hetzelfde geldt voor de positie van de ChristenUnie in de coalitie.

Het lot van minister Adema is verbonden aan het Landbouwakkoord

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het slagen van het Landbouwakkoord valt of staat niet alleen bij het oplossen van de hete hangijzers, maar ook de ruggensteun en onderhandelingsruimte die Adema krijgt van het kabinet en dan in de eerste plaats van zijn directe collega Christianne van der Wal. Zij gaat immers over het geld en beheert het transitiefonds van ruim 24 miljard euro.

De politieke wil van de partijen aan tafel is blijvend groot, zoveel is wel duidelijk. De komende weken moet duidelijk worden wat het kabinet nu echt overheeft voor de blijvende boeren en tuinders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer