'Wat voegt een Landbouwakkoord toe?'

Opnieuw is het Landbouwakkoord uitgesteld. Deze week zou er echt definitief duidelijkheid moeten komen, stelde LTO in een ultimatum. Want er werd te veel in cirkels gesproken en de grootste boerenorganisatie voerde daarom de druk opnieuw op.

%27Wat+voegt+een+Landbouwakkoord+toe%3F%27
© Dirk Hol

Maandag werd een zeer hectische dag met veel leessessies. Bureau Berenschot legde het concept-akkoord die dag voor aan de deelnemers van de hoofdtafel. LTO, NAJK, Biohuis, landbouwminister Piet Adema, Elies Lemkes-Straver namens de provincies, LandschappenNL, CBL en de koepel voor de verwerkende industrie FNLI.

Niemand was na het lezen van de stukken tevreden. En dus wordt er nog een week aan vastgeplakt. Belangrijkste thema's zijn grond en grondgebruik, mest, verdienvermogen van boeren en tuinders en geld. De wil om eruit te komen is maximaal.

De vraag is wat een Landbouwakkoord nu eigenlijk toevoegt. Het akkoord moet de verdeeldheid in het gepolariseerde landbouwdebat beslechten. Samen bepalen hoe de land- en tuinbouw er in 2040 uitziet, en daarmee een gedragen boerenperspectief, brengt de eensgezindheid terug. De samenwerking tussen agrariërs, overheid en keten staat centraal, waarbij het proces van wantrouwen naar vertrouwen cruciaal is.

Diezelfde overheid stelt nu vaker de vraag: hoe kunnen wij u helpen?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De agrarische sector heeft jarenlang te maken gehad met een overheid die vooral tegenover hen stond met het vingertje omhoog. De uiterst intensieve gesprekken met LNV zorgen voor een gedragsverandering bij diezelfde overheid die vaker de vraag stelt: hoe kunnen wij u helpen?

Of de onderhandelaars aan de hoofdtafel er volgende week wel uit gaan komen, blijft zeer onzeker. De sectorplannen zijn weliswaar gereed, maar nu de hoofdthema's nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer