'Boer wil wel degelijk verduurzamen maar...'

De overgrote meerderheid van de boeren en tuinders vindt dat de sector moet verduurzamen. Dat blijkt deze week uit een onderzoek van Motivaction en Geelen Consultancy.

%27Boer+wil+wel+degelijk+verduurzamen+maar%2E%2E%2E%27
© Dirk Hol

Onder boeren bestaat een groot draagvlak voor het verder verduurzamen van de landbouw. De onderzoekers richten zich op het peloton van de boeren. Uit het onderzoek blijkt dat ook deze groep in de bedrijfsvoering al duurzame technieken en methoden toepast.

De uitkomsten van het onderzoek zijn hoopgevend en laten een positief beeld zien. De boer wil dus wel degelijk verduurzamen. Uit onderzoek van Nieuwe Oogst in augustus 2022 kwam hetzelfde beeld naar voren.

Is het dan alleen hosanna? Nee, zeker niet. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat een meerderheid van 64 procent meer nadelen ziet dan voordelen van een omslag naar duurzame landbouw voor het eigen bedrijf. De ondernemers vrezen voor meer kosten, een lager inkomen en een nog slechtere concurrentiepositie op de wereldmarkt.

Een te snelle transitie is niet zonder risico's voor het draagvlak

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het zijn natuurlijk terechte zorgen. In Brussel telt nog enkel het milieu en staat natuurherstel bovenaan alle prioriteitenlijstjes. Maar is er ook nog wel voldoende aandacht voor de balans tussen ecologie en economie?

Een te snelle transitie is niet zonder risico's voor het draagvlak. De grootste verbouwing van de Nederlandse landbouw sinds de Tweede Wereldoorlog vindt plaats zonder een fundamenteel debat over kosten en baten. Het is goed dat hier in het Landbouwakkoord wel aandacht voor is.

Laten we ervoor oppassen dat de landbouwtransitie enkel een feestje is van politici, ambtenaren, adviseurs en bestuurders. En zorgen dat dit er juist een kan worden van boeren en burgers. Ook hun zorgen zijn terecht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer