'Jesse Klaver wil maar wat graag 'de hoofdtafel' zijn'

De Tweede Kamer was dinsdag tijdens het vragenuur ontevreden over het huidige proces rondom het Landbouwakkoord. Weinig politieke partijen hebben nog vertrouwen in een uitkomst nu het akkoord opnieuw is uitgesteld met een maand. Vooral het linkse blok is zeer sceptisch. Dat waren zij overigens al vanaf het begin.

%27Jesse+Klaver+wil+maar+wat+graag+%27de+hoofdtafel%27+zijn%27
© Dirk Hol

Dinsdag zei Jesse Klaver van GroenLinks dat de Tweede Kamer de 'hoofdtafel' had moeten zijn. Hij is vanaf de start van het Landbouwakkoord gefrustreerd dat de politiek buiten spel is gezet. Adema verkoos de boerenorganisaties boven de Tweede Kamer door van wal te gaan met een Landbouwakkoord.

Bij ketenpartijen bestaat weinig animo om het proces inhoudelijk dan wel financieel te steunen. Hervormingen in de landbouw raken niet hun belang, net zo min als het versterken van de positie van de boer en tuinder in de keten.

De reacties vanuit de politiek en de houding van toeleveranciers en afnemers laten zien hoe belangrijk een sterk Landbouwakkoord in wording is. Uitgangspunt van het akkoord is juist om de positie van de boer en tuinder in de keten te versterken. Dat geldt ook voor de rol van boeren in de aanstaande gebiedsprocessen. Hun verdienvermogen zal centraal moeten staan bij de keuzes die gemaakt worden.

Rabobank zal de teugels aanhalen en beslissen wie financiering krijgt of niet

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Komt het Landbouwakkoord er niet, dan zal de overheid zelf het beleid opschrijven. Dan blijft de boer een politieke speelbal. Geen akkoord betekent zeer waarschijnlijk de val van het kabinet waardoor opnieuw vertraging ontstaat met alle onzekerheid van dien.

Ondertussen zal Brussel niet van wijken weten. Het zal nog langer duren voor de vergunningverlening op gang komt en de Rabobank zal de teugels in handen nemen. Die bepaalt wie dan nog wel en wie geen financiering krijgt. Een koude sanering zal het gevolg zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer