'Het Landbouwakkoord verenigt en verdeelt'

Geld, draagvlak en bestuurlijke moed zijn nog nodig om het Landbouwakkoord tot een goed einde te brengen. Een duivels dilemma, want in het Landbouwakkoord zijn keuzes gemaakt die onherroepelijk weerstand oproepen. Het verenigt de sector en verdeelt tegelijk.

%27Het+Landbouwakkoord+verenigt+en+verdeelt%27
© Dirk Hol

Nu de hoofdtafel over de inhoudelijke thema's overeenstemming lijkt te hebben bereikt, dient het volgende vraagstuk zich aan: krijgen de voormannen van de hoofdtafel ook hun besturen en de achterbannen mee?

Het beleid van LTO is er altijd op gericht geweest dat zoveel mogelijk agrariërs mee moesten kunnen komen. Kan dat beleid standhouden in het licht van het Landbouwakkoord?

Een akkoord betekent immers dat niemand echt tevreden is. De uitkomst van een onderhandeling zal zoet en zuur zijn, is altijd een compromis en het best haalbare op dat moment. Denken de achterbannen er ook zo over? Ondernemers wachten al te lang op duidelijkheid, maar is de inhoud van een mogelijk akkoord de boodschap die zij willen ontvangen? Is het voldoende om het peloton mee te krijgen?

Geld, draagvlak en bestuurlijke moed zijn nog nodig

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Net als de boerenleiders zit ook landbouwminister Piet Adema in een spagaat. Krijgt hij binnen de coalitie applaus voor de gemaakte afspraken? Hoe pakt de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving uit? Wat is een Landbouwakkoord het kabinet waard?

Adema moet niet alleen op zoek naar draagvlak binnen het kabinet, maar ook naar geld. Komen kabinet en keten niet met geld over de brug, dan is het Landbouwakkoord een wassen neus.

Van alle spelers aan de hoofdtafel is het sluiten van een conceptakkoord voor LTO en LNV het meest spannend. De onderhandelingen zijn een uitputtingsslag, maar het moeilijkste zou nog weleens kunnen komen: de confrontatie met de eigen achterbannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer