'Kan de stikstofaanpak dan nu eindelijk los?'

Deze week kwam witte rook uit Brussel voor de uitkoopregelingen van de piekbelasters. Het kabinet kan beginnen met de uitkoop van veehouderijen en andere bedrijven die veel stikstof uitstoten en nabij Natura 2000-gebieden liggen. In een representatief onderzoek van Nieuwe Oogst in december onder ruim 1.300 boeren gaf 30 procent aan mee te willen doen met deze regeling.

%27Kan+de+stikstofaanpak+dan+nu+eindelijk+los%3F%27
© Dirk Hol

De uitkoopregeling is een cruciaal onderdeel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal en de gebiedsaanpak van de provincies. Naar verwachting kunnen 3.600 veehouders deelnemen aan de uitkoopregelingen. Hoeveel stikstofruimte de uitkoop precies gaat opleveren, is niet bekend. Het is de makke van deze aanpak waar critici terecht op wijzen.

Betekent de goedkeuring van de stikstofaanpak dat nu ook de ellenlange debatten over stikstof passé zijn? Krijgen boeren dan eindelijk na vier jaar duidelijkheid? En de PAS-melders daadwerkelijk zicht op legalisering?

Een harde eis van de boerenlobby voor ondertekening van het Landbouwakkoord is prioriteit geven aan het legaliseren van de PAS-melders en piekbelasters de keuze geven om behalve stoppen ook te kunnen kiezen uit bedrijfsaanpassing – innovatie of omschakelen – of verplaatsen. Van der Wal heeft hieraan uiteindelijk gehoor gegeven.

De uitkoopregelingen zijn een belangrijke eerste stap in de transitie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

En terecht, want naast de 30 procent die aangaf in ons onderzoek gebruik te willen maken van de uitkoopregelingen, gaf 43 procent aan te kiezen voor innovatie, 19 procent voor extensivering en nog eens 19 procent voor bedrijfsverplaatsing.

De regelingen zijn hoe dan ook een belangrijke stap in het vlottrekken van de gebiedsprocessen, meer ruimte te maken voor de blijvers en de transitie van de landbouw vorm te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer