Vleesvarkensprijs Vion stijgt naar historische hoogte

De Vion-vleesvarkensnotering plust deze week 6 cent naar 2,33 euro. De sprong is daarmee niet meer zo groot als de twee voorgaande weken, maar historisch gezien wel de hoogste prijs ooit. Daarbij wordt de inflatie niet meegerekend.

Vleesvarkensprijs+Vion+stijgt+naar+historische+hoogte
© Vion

Op de Noord-Europese markten zijn er volgens de slachterij de laatste weken sterke prijsstijgingen bij de inkoop van vleesvarkens. De prijzen op de vleesafzetmarkten in Europa muteerden ook fors mee.Wel zijn de prijzen nu op een niveau waarop er volgens Vion stevige weerstand is tegen een nog verdere verhoging van diverse onderdelen, aangezien die annuleringen van orders tot gevolg kan hebben. Daarbij wordt de vleesafzet buiten Europa steeds moeilijker, omdat prijsniveaus binnen Europa beduidend hoger liggen dan in de rest van de wereld.


Vijf gulden in 1981

De laatste keer dat de notering zo hoog kwam, was eind 1981, meldde Kasper Bekker in zijn blog op Varkens vier jaar geleden. De notering kwam toen uit op 5 gulden, wat omgerekend 2,30 euro is. Hij rekende voor dat een varkenshouder in 1981 met de verkoop van 2 kilo vlees eenzelfde uurloon, van omgerekend 5 euro per uur, kreeg als een modale werknemer.

Het prijsniveau van de vleesvarkens kwam in 2019 uit op zo'n 2 euro. Het modale uurloon was toen 11 euro per uur. Dan zou een varkenshouder dus ruim 5 kilo vlees moeten verkopen om eenzelfde netto-uurloon te behalen. Het modale uurloon steeg ondertussen door en moet een varkenshouder nu nog steeds zo'n 5 kilo vlees verkopen om een modaal uurloon te verdienen. Waarbij hij dan momenteel wel te maken heeft met veel hogere kosten voor voer en energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer