Waterafvoer via rivieren extreem laag

De droogte zet verder door, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Vooral de lage waterafvoer van de Rijn en de Maas baart op dit moment zorgen.

Waterafvoer+via+rivieren+extreem+laag
© DIRK HOL

De neerslag van de afgelopen week gaf kortstondig verlichting, maar de droogte zet zich deze week verder door. Dat meldt LCW in de droogtemonitor van deze week. Het neerslagtekort neemt verder toe. Volgens het KNMI is op dit moment sprake van een neerslagtekort van 208 millimeter. Dat loopt naar verwachting de komende twee weken op tot 238 millimeter. Normaal voor deze tijd van het jaar is een neerslagtekort van ongeveer 100 millimeter.

LCW maakt zich vooral zorgen om de lage waterafvoer van de rivieren. De afvoer van de Rijn stagneert rond 900 kuub per seconde en een verdere daling daarvan wordt de komende periode verwacht. Dergelijke lage afvoeren in deze periode van het jaar zijn uitzonderlijk volgens de commissie. Het gebeurt maar eens in de vijftig jaar dat de waterafvoer eind juli lager is dan 900 kuub per seconde.


Wateraanvoer steeds meer een uitdaging

De afvoer van de Maas is ook verder dalend. De zwakke storingen die de komende tijd overtrekken, zullen geen significant effect hebben op de droogtesituatie en het neerslagtekort, verwacht LCW. De wateraanvoer wordt op steeds meer plekken in Nederland een uitdaging. De grondwaterstanden laten overal een dalende trend zien en zijn in het Zuiden lokaal zeer laag. Door de stijgende watertemperaturen neemt de problematiek met de waterkwaliteit ook toe.

De effecten van de droogte worden op grotere schaal merkbaar. In West-Nederland is er sprake van toenemende verzilting, omdat er door de lage rivierafvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. Door de droogte en afnemende wateraanvoer wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. De scheepvaart ondervindt daar ook hinder van.

De watervoorraad in het IJsselmeer is nog wel goed op peil. De waterpeilen op de rivieren dalen, wat leidt tot verminderde vaardieptes. De effecten voor de landbouw zijn volgens LCW het grootst in Zeeland, Limburg en de Achterhoek. Op dit moment zijn de gevolgen voor de natuur nog beperkt, omdat de wateraanvoer nog voldoende is.


Extra maatregelen

De waterschappen en Rijkswaterstaat nemen extra maatregelen om water vast te houden, water te besparen en waar mogelijk de aanvoer te vergroten. De Klimaatbestendige wateraanvoer (KWA) is opgestart om water aan te voeren naar West-Nederland.

Bij diverse sluizen gelden er schutbeperkingen om water vast te houden en verzilting tegen te gaan. Drinkwaterbedrijven roepen op om bewust en zuinig om te gaan met drinkwater. Het verbruik is afgenomen en nu normaal voor de tijd van het jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer