Drinkwaterbedrijven: binnen paar jaar kans op drinkwatertekort

Drinkwaterbedrijven zijn bang dat zij binnen 'afzienbare termijn' niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, luidt de noodklok en pleit ervoor om snel actie te ondernemen.

Drinkwaterbedrijven%3A+binnen+paar+jaar+kans+op+drinkwatertekort
© Twan Wiermans

Vewin wil dat drinkwaterbedrijven de kans krijgen om maatregelen te nemen zodat ze straks aan een grotere vraag naar water kunnen voldoen. Drie van de tien bedrijven (het Zuid-Hollandse Dunea, PWN in Noord-Holland en Waterbedrijf Groningen) hebben per direct meer productiecapaciteit nodig, de rest in de richting van 2030.


De problemen worden vooral verwacht bij grote nieuwe bedrijven of woonwijken die niet aangesloten kunnen worden.De drinkwatervoorziening staat onder druk door droogte, verzilting en een toenemende vraag naar drinkwater door onder andere de bevolkingsgroei. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van water door vervuiling vanuit de industrie, landbouw en huishoudens.


900.000 woningen

Eerder dit jaar gaven de drinkwaterbedrijven ook al aan zonder extra maatregelen niet te kunnen garanderen dat er op tijd goed drinkwater is voor de ruim 900.000 nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen. De bedrijven willen onder meer dat er 'meer werk wordt gemaakt van het tijdig aanwijzen, beschikbaar maken en beschermen van nieuwe (waaronder alternatieve) bronnen voor drinkwater'.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer