Pluimveesector regelt drinkwatervoorziening via IKB's

De pluimveesector heeft het verstrekken van drinkwater aan vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren al opgepakt. Dat is het antwoord van landbouwminister Henk Staghouwer in een Kamerbrief op de motie van Kamerleden Leonie Vestering (PVdD) en Derk Boswijk (CDA).

Pluimveesector+regelt+drinkwatervoorziening+via+IKB%27s
© Twan Wiermans

Het verstrekken van water aan dieren is in de wetgeving open geformuleerd. Een houder van dieren dient er zorg voor te dragen dat een dier toegang heeft tot een toereikende hoeveelheid water van passende kwaliteit of op een andere wijze aan zijn behoefte aan water kan voldoen. Deze open norm maakt handhaving voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lastig.

Voor vleeskuikens is in de Integrale Keten Beheersing (IKB) Kip reeds vastgelegd dat deze dieren onbeperkte toegang hebben tot drinken. Voor vleeskuikens wordt dus volgens Staghouwer al privaat invulling gegeven aan de motie. De NVWA kan hier in haar controles op naleving van het verstrekken van drinkwater goed mee uit de voeten.


Eerdere toezegging Schouten

Met de vleeskuikenouderdierensector heeft minister Staghouwer, mede naar aanleiding van een eerdere toezegging van voormalig landbouwminister Carola Schouten en deze motie de afgelopen tijd meermaals overlegd. De sector heeft een Plan van aanpak watervoorziening vleeskuikenouderdieren opgesteld. Met het plan van aanpak wordt beoogd zo optimaal mogelijk aan te sluiten bij de behoefte aan water van vleeskuikenouderdieren tijdens opfok- en legperiode.

Het plan van aanpak houdt rekening met het natuurlijk gedrag en het minimaliseren van negatieve bijeffecten. Negatieve bijeffecten bestaan onder andere uit vernatting van het strooisel in de stal met risico op pootproblemen. De vernatting ontstaat door het knoeien met water en door het risico op verteringsproblemen door teveel water.

In de IKB-voorschriften zullen uiterlijk 1 juni 2023 minimale periodes van waterverstrekking zijn opgenomen gedurende de lichtperiode. Wijzigingen van IKB-voorschriften lopen volgens procedure en hebben in principe één wijzigingsmoment per jaar, de sector bekijkt volgens Staghouwer of eerdere aanpassing mogelijk is. Daarnaast wordt door de sector actief ingezet op het delen van ervaringen tussen de houders.


Gecontroleerd en gehandhaafd

Waterverstrekking conform het IKB-voorschrift kan ook door de NVWA worden gecontroleerd en gehandhaafd. Met dit plan van aanpak en de verankering ervan in de IKB wordt voldoende via de private weg invulling gegeven aan deze motie. Staghouwer blijf in contact met de sector over de stand van zaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer