Commissie van wijzen onderzoekt drinkwaterwinning Drentsche Aa

Provincie Drenthe heeft een adviescommissie gepresenteerd om de toekomst van de drinkwaterwinning uit de Drentsche Aa te onderzoeken. Doel is oplossingen te bedenken om de waterkwaliteit van de beek te verbeteren.

Commissie+van+wijzen+onderzoekt+drinkwaterwinning+Drentsche+Aa
© Joost de la Court

Om ook in de toekomst de Drentsche Aa als drinkwaterbron veilig te stellen, is in 2016 gestart met het Uitvoeringsprogramma Oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa. Ondanks de inzet van allerlei maatregelen bleek vorig jaar dat het einddoel waarschijnlijk niet tijdig wordt gehaald. Dit einddoel vloeit voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water en betekent feitelijk: geen overschrijdingen van de waterkwaliteitseisen voor gewasbeschermingsmiddelen in de Drentsche Aa in 2027.

Op verschillende locaties in het stroomdal hebben boeren maatregelen genomen om de kans op uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater te verminderen. Desondanks kwamen in 2019 en 2020 na hevige buien alsnog normoverschrijdingen voor gewasbeschermingsmiddelen in het beekwater voor. Bij gelijkmatige neerslag zijn de normen wel haalbaar gebleken. Het water uit de Drentsche Aa is de bron voor het drinkwater van Waterbedrijf Groningen.


Klimaatverandering

Gedeputeerde Hans Kuipers: 'In het Drentsche Aa-gebied spelen meerdere opgaven. Door klimaatverandering hebben we te maken met heftiger buien. Hierdoor spoelen gewasbeschermingsmiddelen af naar de beeklopen. Gezien de complexiteit van de opgave en de samenloop met andere opgaven en ontwikkelingen is daarom nu een adviescommissie ingesteld om te bezien hoe het einddoel alsnog tijdig kan worden behaald.'


De adviescommissie wordt geleid door oud-dijkgraaf Marga Kool en voormalig wethouder Henk Kosters en bestaat verder uit hoogleraar milieurecht Frank Groothuijse en hoogleraar waterkwaliteitsbeheer Jasper Griffioen. Secretaris is onderzoeker en procesmanager Martha Buitenkamp. Buitenkamp en Kool inventariseerden eerder voor de provincie de opgelopen spanningen rond de Drentse bollenteelt. Voor de rapportage zal de commissie visies ophalen bij de vertegenwoordigers van betrokken overheden en belangengroepen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer