Wakker Dier start campagne om koeienleed op te sporen

Koeien die vel over been zijn of 'joekels van uiers' hebben. Volgens Wakker Dier zijn mensen hieraan gewend, terwijl het volgens de actiegroep gaat om serieus dierenleed. De dierenwelzijnsorganisatie biedt nu een gratis onlinecursus aan, waarmee mensen kunnen zien wat zij ziet als dierenleed.

Wakker+Dier+start+campagne+om+koeienleed+op+te+sporen
© Pixabay

Anne Hilhorst van Wakker Dier: 'Nu veel koeien weer buiten staan, kan iedereen zelf gaan kijken. Je ziet meteen welke koeien het zwaar hebben als je weet waar je op moet letten.' Bij die cursus wordt aandacht gevraagd voor koeien met aangekoekte viezigheid, te grote uiers en magere koeien. Volgens Wakker Dier zijn deze kenmerken het gevolg van hoge melkproductie, uitputting en slechte hygiëne in stallen. Die kunnen zorgen voor ziektes, ongemak en pijn.

In die cursus wordt aan de hand van foto's getoond welke dieren in de ogen van Wakker Dier een groter risico hebben op welzijnsproblemen. Zo kunnen de cursisten aanvinken welke koeien te mager of te vies zijn of een te royaal uier hebben. Daarbij komt vervolgens een uitleg over de eigenschap. Na afloop krijgen de cursisten een samenvatting, die ze kunnen printen en meenemen.


Uier boven hak

Zo zou de uier boven de hak moeten blijven. Komt de uier lager, dan zou dit leiden tot welzijnsproblemen. Volgens Wakker Dier is dit het gevolg van het geven van een hoge melkproductie. Dit kan ook leiden tot uitputting, waardoor een koe vermagert. Dit heeft weer gevolgen voor de weerstand met de kans op ziekten tot gevolg, stelt Wakker Dier.

Een vieze koe is een teken van een slechte hygiëne, vindt Wakker Dier. Aan de plek waar de viezigheid zich bevindt, is volgens de dierenwelzijnsorganisatie te zien of het om vuile ligplekken of looppaden gaat. In sommige gevallen om allebei.


Lange levensduur

Ria Derks, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO-vakgroep Melkveehouderij, ziet een royale uier vooral als een teken van een lange levensduur, waar 'we als sector nadrukkelijk op inzetten'. 'Met het ouder worden wordt de uier royaler. Dit is een natuurlijk proces. Dat koeien langer op het bedrijf blijven, is positief. Het is de vraag of een koe hier last van heeft. In de boxen heeft een koe vaak ruimte om te liggen. Ook buiten kan ze comfortabel liggen. Waar een boer signaleert dat een koe last krijgt, zal hij met het oog op dierenwelzijn afscheid nemen van het dier.'

Ook ziet Derks vieze koeien incidenteel voorkomen. 'Dat kun je niet als algemene regel zien. Bij een potstal zie je dit vaak meer dan bij een loopstal. Zo zag ik laatst tijdens een fietstocht vier koeien die waarschijnlijk eerst in een potstal hebben gestaan. Verder kwam ik alleen schone koeien tegen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer