LTO Melkveehouderij: bewering dat een op vijf koeien kreupel loopt, kan niet kloppen

Wakker Dier stelt dat een op de vijf koeien kreupel loopt. Deze bewering kan niet kloppen, volgens Ria Derks, portefeuillehouder Diergezondheid bij de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Nederlandse melkkoeien geven veel melk, wat volgens haar juist een teken is dat ze gezond zijn en onder goede omstandigheden worden gehouden.

LTO+Melkveehouderij%3A+bewering+dat+een+op+vijf+koeien+kreupel+loopt%2C+kan+niet+kloppen
© Jos Thelosen

Wakker Dier zegt dat zoveel koeien kreupel lopen door slechte stalomstandigheden, vuile en gladde vloeren en een lage weerstand door een hoge melkproductie. Deze beweringen worden niet onderbouwd met cijfers.

Volgens Derks wordt helemaal niet bijgehouden hoeveel koeien kreupel lopen. Ze kan niet geloven dat het er zoveel zijn. 'Wanneer je kijkt naar de afvoer van koeien, dan is 0,18 procent van de koeien niet transportwaardig. Een kreupele koe valt ook onder die groep. Mocht het een dusdanig groot probleem zijn als Wakker Dier schetst, dan was dit percentage veel hoger geweest.'

De LTO-vakgroepbestuurder vindt het ook raar dat wordt gesteld dat het stalklimaat slecht is. 'Ook bij een slecht stalklimaat geeft een koe minder melk. De melkproductie van de huidige koe laat zien dat de omstandigheden, maar ook het voer, goed zijn. Heel wat beter dan die dompige, donkere stallen van vroeger, waar de koeien de hele winter aangebonden stonden.'


Laag antibioticagebruik

De goede diergezondheid komt naar voren uit de monitoring zoals die door de sector wordt gedaan. 'De melkveehouderij heeft ook een heel laag antibioticagebruik, daarbij neemt de levensduur van de melkkoeien toe', geeft Derks aan.

'En natuurlijk kan het altijd beter', erkent Derks. 'Daar werkt de sector ook aan. We werken met verschillende systemen via de zuivel, waarbij we monitoren op dierenwelzijn en diergezondheid en daarop scoren we goed.' Ze meldt dat wordt samengewerkt met het Hoofcare Expertise Centre, GD Diergezondheid en dierenartsen aan het verder verbeteren van de klauwgezondheid. 'Iedere kreupele koe is er één te veel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer