LTO/NOP: geen welzijnsprobleem pluimvee door ophok

Door vogelgriep moet een deel van de pluimveehouders met vrije-uitloopdieren deze al een jaar lang verplicht ophokken. Wakker Dier stelt dat dit welzijnsproblemen geeft. Voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP ontkent dat. 'Ophokken veroorzaakt dit soort problemen niet.'

LTO%2FNOP%3A+geen+welzijnsprobleem+pluimvee+door+ophok
© Michiel Elands

In een brief aan landbouwminister Piet Adema stelt Wakker Dier dat bij een ophokverplichting ook dierenwelzijnsvoorwaarden en financiële ondersteuning daarvoor horen. 'Boeren die hun dieren verplicht binnen moeten houden, verdienen die financiële steun bij het verlichten van het bijbehorende dierenleed. Bijvoorbeeld met extra afleidingsmateriaal en ruimte in de stal.''Een extra financiële steun voor de pluimveehouders zou welkom zijn', aldus De Jong. 'Ze raken immers ook de toeslag voor hun vrije-uitloopeieren kwijt. Ophokken is ook niet waar de pluimveehouders voor hebben gekozen toen ze overstapten op dit systeem, maar dat wil niet zeggen dat de kippen nu ineens grote welzijnsproblemen hebben.'


Overdekte uitloop

De opgehokte biologische hennen en hennen op vrije-uitloopbedrijven hebben nog een overdekte uitloop tot hun beschikking, geeft de vakgroepvoorzitter aan. 'Daarnaast gebruiken de pluimveehouders verrijkingsmaterialen als luzernebalen en pikstenen voor het pluimvee.'


Verder vraagt Wakker Dier in de brief aan de minister om het drastisch verlagen van het aantal stuks pluimvee in Nederland. Landbouwminister Adema heeft in het debat zoönosen en dierziekten op 11 oktober aangegeven iets te willen doen aan de risico's in pluimveedichte gebieden. Hij ziet het als wenselijk om de pluimveedichtheid te verlagen. Dat wil hij ook samen met de sector verder uitwerken in het landbouwakkoord.


Ook besmetting in pluimveearme gebieden

Volgens De Jong is het echter veel te eenvoudig om te stellen dat vermindering van de pluimveedichtheid effect heeft op een besmetting met vogelgriep. De afgelopen periode heeft aangetoond dat besmettingen ook plaatsvinden in pluimveearme gebieden als Groningen of Friesland. Minder bedrijven lost het probleem met vogelgriep volgens hem niet op.

Vaccinatie is van groter belang en daar wordt ook hard aan gewerkt, stelt ook het landbouwministerie. 'Er is een vermoeden, maar geen hard bewijs gevonden voor overdracht van vogelgriep tussen bedrijven. De kans bestaat en heeft ook de aandacht van de sector', verzekert De Jong.


Windbreekgaas

Onderzoek door GD en Universiteit Utrecht heeft aangetoond dat windbreekgaas een belangrijke rol speelt om besmetting van pluimveebedrijven te verminderen via overdracht door de lucht. De kans op insleep daalt door windbreekgaas voor de ventilatie te plaatsen met minimaal een factor 10. Er wordt nu zo snel mogelijk een vervolg gegeven aan het praktijkrijp maken van dit systeem.

In de brief wordt verder nog melding gemaakt van een mogelijk CO2-tekort dat invloed zou kunnen hebben op het doden van pluimvee bij een vogelgriepbesmetting. Hierover zouden inmiddels goede afspraken zijn gemaakt met de CO2-leveranciers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer