Wakker Dier pleit voor centraal vastleggen wijze van productie

Als het aan Wakker Dier ligt, komt er een centrale database waarin van elk bedrijf wordt bijgehouden onder welk keurmerk wordt geproduceerd en om welke aantallen dieren het gaat. Zo'n overzicht is er nu niet. Daardoor is er ook geen inzicht in welke stappen de Nederlandse veehouderij zet als het gaat om dierenwelzijn.

Wakker+Dier+pleit+voor+centraal+vastleggen+wijze+van+productie
© Marcel Berendsen

In 2021 voldeed 5 procent van de Nederlandse veehouderijen aan de voorwaarden voor het Beter Leven-keurmerk, 4 procent was biologisch en bijna 3 procent voldeed aan On the way to PlanetProof. Dat blijkt volgens Wakker Dier uit een onderzoek dat Wageningen University & Research uitvoerde in opdracht van de dierenwelzijnsorganisatie.

De cijfers voor de biologische productie ontleende Wageningen University & Research aan de jaarlijkse landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor data over het Beter Leven-keurmerk en On the way to PlanetProof werd onder andere een beroep gedaan op stichting Beter Leven Keurmerk, stichting Milieukeur, Kiwa Verin en afnemende partijen in de keten.

'Beter en transparanter is het wanneer dat soort informatie centraal beschikbaar is', zegt Collin Molenaar van Wakker Dier. 'Ongeveer twee derde van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Het is relevant om veehouderijbreed te weten wat er gebeurt en welke ontwikkeling er zit in het welzijnspeil van de Nederlandse veehouderij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer