Wakker Dier start burgerinitiatief wettelijke bescherming melkvee

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een burgerinitiatief gestart met als doel melkkoeien een betere wettelijke bescherming te geven. Als een burgerinitiatief 40.000 handtekeningen heeft, moet het voorstel worden behandeld in de Tweede Kamer.

Wakker+Dier+start+burgerinitiatief+wettelijke+bescherming+melkvee
© Huisman Media

De organisatie wil dat melkkoeien 'ten minste dezelfde bescherming krijgen als varkens en kippen'. Zaken die volgens Wakker Dier geregeld moeten worden, is een minimumhoeveelheid leefruimte voor koeien en een wettelijk verplichte ligplek. Ook zou wetgeving eisen moeten stellen als het gaat om vloeren, een dag-en-nachtritme, gezondheid en 'soorteigen gedrag, zoals grazen in de wei'. Met het burgerinitiatief wil Wakker Dier zorgen dat dit wordt verankerd in het Besluit houders van dieren.

Wakker Dier ageert tegen de veel toegepaste ligboxenstallen in de melkveehouderij, 'met harde loopvloeren die regelmatig nat en glad zijn door mest'. In de ogen van de dierenwelzijnsorganisatie zijn de ligplekken vaak te smal waardoor een koe niet comfortabel kan liggen. Verder vindt Wakker Dier dat alle koeien de gelegenheid moeten hebben om naar buiten te kunnen. Gezondheidsproblemen als kreupelheid en uierontsteking moeten bij koeien worden verminderd, stelt de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer