Wakker Dier: minister blokkeerde campagne voor eten minder vlees

Het ministerie van LNV, onder leiding van de vorige minister Carola Schouten, heeft zelf ingegrepen om het eten van minder vlees uit een overheidscampagne voor klimaatmaatregelen te houden, stelt Wakker Dier. De actiegroep beschuldigt de minister van 'censuur'.

Wakker+Dier%3A+minister+blokkeerde+campagne+voor+eten+minder+vlees
© Dirk Hol

Het gaat om de campagne 'Iedereen doet wat' uit 2019. Daarin gaf de overheid voorbeelden van dingen die mensen zelf kunnen doen om milieuvriendelijker te leven. Vaker fietsen bijvoorbeeld, of meer tweedehands spullen kopen of zonnepanelen laten plaatsen. Als het over eten gaat, adviseerde de campagne om vaker recepten uit het seizoen te koken en groenten en fruit van een lokale boer te kopen.

Bij de campagne waren verschillende ministeries betrokken. Wakker Dier heeft overheidsdocumenten over de campagne opgevraagd. Daarin wordt een bericht uit januari 2019 geciteerd: '[Zwartgelakt] en ik blokkeren alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister. Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt.'

Iemand antwoordt dat het eten van vlees 'onder een vergrootglas' ligt en dat het daarom 'onverstandig' lijkt om het mee te nemen in de communicatie. In een melding uit april 2019 staat: 'De lijst met onderwerpen wordt besproken. 'Minder vlees' gaat definitief van de lijst af.'


'Ongelukkig geformuleerd'

Volgens het ministerie van Landbouw heeft Schouten nooit gezegd dat minder vleesgebruik niet in de campagne mag zitten, zegt een woordvoerder.

In die tijd was er wel veel rumoer in de agrarische sector en Schouten wilde volgens hem liever dat de boodschappen uit de campagne positief werden gebracht. Minder vlees was in de context van die tijd een negatief geformuleerde boodschap, zegt de woordvoerder. 'Het was beter om te zeggen: kies vóór... en daarop is de campagne ingericht'. De uitspraak van de ambtenaar is volgens hem ongelukkig geformuleerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer