Optiflux versimpelt dynamisch bewaren in fruitteelt

Optiflux heeft een meetsysteem en software ontwikkeld waarmee de bewaarcondities voor fruit dynamisch kunnen worden geregeld zonder dat de ruimte en installatie ingrijpend moeten veranderen. ‘We installeren een ‘add-on’ op de bestaande koelcelinstallatie’, vertelt CEO Niels Bessemans van Optiflux.

Optiflux+versimpelt+dynamisch+bewaren+in+fruitteelt
© Studio Kastermans

De technologie is ontwikkeld om het waardeverlies in de fruitteelt terug te dringen. ‘Fruit wordt na de oogst enkele maanden tot wel een jaar in koelcellen bewaard, om het vervolgens op het prijstechnisch beste moment in de markt te brengen. Om de kwaliteit te behouden en het rijpingsproces te vertragen, maken de meeste koelcellen gebruik van een aangepaste luchtsamenstelling’, legt Bessemans uit.

Maar die luchtsamenstelling is volgens de directeur van het Belgische Optiflux niet gespecificeerd op een bepaalde fruitpartij. ‘Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld appels en peren in een lagere kwaliteitsklasse terechtkomen, wat zomaar een waardeverlies van 20 tot 40 procent betekent voor de producent’, aldus Bessemans.

Het systeem van Optiflux meet de ademhaling van het fruit in de koelcellen realtime. ‘Op basis van metingen past het systeem de bewaarcondities in de koelcellen automatisch aan’, legt Bessemans uit. ‘Ook kunnen telers met de technologie continu zicht houden op de kwaliteit en daardoor bewust keuzes maken over welke partij ze op welk moment het beste kunnen vermarkten.’


Energiekosten besparen

Bijkomend voordeel is dat de technologie een dagelijkse besparing in de energiekosten kan opleveren van 10 tot 15 procent.

‘Als wij veel bewegen en dus veel ademen, produceren we veel warmte. Als we slapen, doen we dat niet. Bij fruit werkt dat ook zo. Als het fruit weinig ademt, ofwel het zuurstofniveau in de koelcel laag is, produceert het weinig warmte. Dat betekent dat je minder hard hoeft te koelen’, laat de Optiflux-CEO weten.

Wel geeft Bessemans aan dat het systeem voor dynamische bewaring alleen interessant is voor producten die voldoende lang bewaard worden. ‘Je moet niet denken aan toepassing in sla of aardbeien. Daar ligt de omloopsnelheid te hoog’, benadrukt hij. ‘De grootste successen zijn tot nu toe behaald in appels en peren, al doen we ook onderzoek naar gebruik bij bepaalde soorten bessen en kool.’


Verbazing over kwaliteit

Onder meer op het bedrijf van fruitteler Jan Van der Velpen is de technologie getest. ‘Bij de veiling konden ze hun ogen amper geloven. Ze waren verbaasd dat de peren hun kwaliteit uitstekend hadden behouden na zo’n lange bewaarperiode en zonder chemische behandeling’, zei Van der Velpen tijdens het persmoment eind februari.

Verder blijkt uit onderzoek dat de peren tot zeven dagen na het verlaten van de koelcel hun kwaliteit even goed behouden als chemisch behandelde peren. ‘Dat betekent dat ook de consument profiteert van een dynamisch gecontroleerde atmosfeer’, stelt Bessemans. ‘Daarom ben ik ervan overtuigd dat dit systeem binnen afzienbare tijd de nieuwe standaard wordt.’


Lange voorgeschiedenis

Optiflux is een spin-off van KU Leuven, het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Naast deze partijen heeft ook de provincie Vlaams-Brabant – via het subsidieproject Digifruit – bijgedragen aan de doorontwikkeling en vercommercialisering van de technologie om dynamisch bewaren van fruit mogelijk te maken. Hoewel het agrotechbedrijf pas sinds 2021 bestaat, werd de technologie al in 2009 gepatenteerd door Bart Nicolaï. Optiflux-CEO Niels Bessemans is vervolgens tijdens zijn doctoraatperiode, van 2013 tot en met 2018, gestart met de doorontwikkeling van het systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer