Zetmeelaardappelen afdekken met stro voor levering januari

De zetmeelaardappelen van Hendrik Glazenburg uit het Groningse Vriescheloo moeten tot en met januari in de kuil blijven, voordat ze naar Avebe gaan. De akkerbouwer dekte deze week de kuil af om de knollen te beschermen en bewaarverliezen te voorkomen.

Zetmeelaardappelen+afdekken+met+stro+voor+levering+januari
© Koos v.d. Spek

'Deze aardappelen zijn een paar weken geleden al gerooid', vertelt Glazenburg. 'Om de partij te beschermen tegen vorst en regen, moet de kuil worden afgedekt met stro.' Daarvoor haalde hij eerst met een speciale boom aan de voorlader van de trekker het kleed van de kuil af.

Daarna kon de Groningse ondernemer met dezelfde methode het stronet eroverheen trekken. Vervolgens blies loonwerker Haaijer uit Veelerveen het stro over de kuil. Als de weersomstandigheden erom vragen, komt ook het kleed weer op de kuil. Het is het derde jaar op rij dat Glazenburg de knollen op deze manier bewaart.


Akkerbouwer Hendrik Glazenburg in het Groningse Vriescheloo trekt met een speciale boom aan de trekker het stronet over de kuil.
Akkerbouwer Hendrik Glazenburg in het Groningse Vriescheloo trekt met een speciale boom aan de trekker het stronet over de kuil. © Koos v.d. Spek

De akkerbouwer heeft meerdere kuilen liggen. Hij schat dat het bij elkaar goed is voor circa 600 ton aardappelen. De oogst van ongeveer 14 hectare. Een derde van de totale aardappeloogst van het bedrijf is al vertrokken naar Avebe. 'De kwaliteit is dit jaar redelijk. We hebben de aardappelen niet beregend, maar desondanks nog een opbrengst van 45 ton per hectare behaald. Dat stemt ons naar omstandigheden tevreden.'


Glazenburg beregende het gewas niet, vanwege de hoge kosten. Maar ook omdat de grond vochthoudend is. 'De aardappelen groeien hier op goede zandgrond', vindt Glazenburg. Het akkerbouwbedrijf teelt naast zetmeelaardappelen ook suikerbieten, zomertarwe en zomergerst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer